Raspušten sabor / Zekanović dobacio Nini Raspudiću: 'Nos ti po*ran'; Jandroković: 'Nemojmo raditi cirkus'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon nepune četiri godine, 10. saziv raspušten je u četvrtak oko 12.20. Odluku su jednoglasno donijeli svi zastupnici

14.3.2024.
8:52
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Glasovanjem o raspravljenim točkama, 10. saziv Hrvatskog sabora, konstituiran 22. srpnja 2020. u četvrtak će, nakon nepune četiri godine, zaključiti svoj rad.

Novi, 11. saborski saziv birat će se koncem travnja ili u svibnju, kada točno, odlučit će predsjednik Republike Zoran Milanović. Osim o svom raspuštanju, za što ruku treba dignuti 76 zastupnika, Sabor će glasovati o izmjenama kaznenog zakonodavstva kojima se kao kaznena djela uvode femicid, rodno uvjetovano ubojstvo ženske osobe te neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje tzv. curenje informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD 1800 DO 3000 EURA /

Što je s plaćama zastupnika nakon raspuštanja Sabora? Evo kada im završava mandat i kakva imaju prava

Image
OD 1800 DO 3000 EURA /

Što je s plaćama zastupnika nakon raspuštanja Sabora? Evo kada im završava mandat i kakva imaju prava

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Sabor raspušten

12.23 - Sabor je raspušten glasovima svih prisutnih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jandroković: 'Nemojmo raditi cirkus'

12.12 - Nino Raspudić pozvao se na članak 238, nakon čega mu je Hrvoje Zekanović dobacio: "Nos ti po*ran". Nakon toga Jandroković je dao opomenu Zekanoviću i zastupnike upozorio da zadnje trenutke sjednice ne pretvaraju u cirkus.

Selak Raspudić: 'HDZ nudi diskrecijsku Hrvatsku'

11.55 - Marija Selak Raspudić prozvala je Jandrokovića jer se pozvao na"diskrecijsko pravo" da da riječ Daliji Orešković. "Danas je Jandroković svjedočio o tome što na izborima nudi HDZ. Nudi vam diskrecijsku Hrvatsku u kojoj će se mimo zakona i pravila odlučivati onako kako oni hoće", izjavila je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković je potom poručio da danas neće polemizirati nego svima šalje poruke "čiste, nepatvorene ljubavi".

Pauza

11.22 - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poslao je zastupnike na pauzu. Zasjedanje bi ponovno trebalo početi u 11.40

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izglasan Lex AP

10.49 - Sa 77 glasova za, 60 protiv i jednim suzdržanim, usvojene su izmjene Kaznenog zakona i izglasan je Lex AP.

Peović: 'Smrt fašizmu, sloboda narodu'

10.43 - Zastupnica Katarina Peović poručila je da se spomenutim zakonom stavlja flaster na usta. Svoj mandat završila je riječima "Smrt fašizmu, sloboda narodu". Nakon toga, HDZ-ovac Josip Dakić seksistički joj je uzvratio i poručio kako bi slobodu prvo trebala dati bivšem mužu. Zaradio je opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreću glasanja, na redu je Lex AP

10. 28 - Na redu je glasanje o Lex AP-u. Krenuli su zahtjevi oporbe za stankom, a prvi se javio predsjednik SDP-a Peđa Grbin. "Kao i za druge praznike, i na dan raspuštanja Sabora donose se darovi, ali vaš dar nije neki kojeg bi dobar dio Hrvatske vas želio prihvatiti. U konkretnom slučaju, ovaj dar ne žele novinari, zviždači i svi koji se žele boriti protiv kriminala. Ovaj zakon namijenjen je tome je da se dimnom zavjesnom prikrije korupcija. Dajemo vam priliku da pokažete da to nije istina", poručio je Grbin.

10. 18 - Nakon kratke pauze, nastavlja se sjednica. Sabornica je popunjena i kreću glasanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benčić: 'Hrvatska je postala čekaonica'

9.58 - U ime Kluba zastupnika Možemo govorila je Sandra Benčić. "Politici nikada ljudi nisu bili na prvom mjestu, a zbog toga su mnogi otišli. Za one koji su ostali, Hrvatska je postala čekaonica. Čekamo na pregled kod doktora, desetljećima čekamo sudske presude, čekamo prvi u mjesecu jer se spaja kraj s krajem. Čekamo, čekamo i čekamo, a ova zemlja više ne može čekati. Neće se pojaviti Mesija koji će čarobnim štapićem riješiti stvar, međutim, u tom čekanju možda svi građani mogu prepoznati da ste vi ti koji ste čekali i koji trebate napraviti korak prema boljoj Hrvatskoj", poručila je Benčić.

Puljak: 'Izađite na izbore, vrijeme je za izbor HDZ ili Hrvatska'

9.39 - Marijana Puljak (Centar) pozvala je birače da izađu na izbore. "Pozivam vas da ne propustite ovu priliku izaći na izbore, da tu nedjelju ne ostanete sjediniti doma, da ne propustite jer je kiša ili zato što je vruće, da ne nađete razlog zašto ne biste izašli na izbore. Nisu svi političari isti, ima ih koji iskreno rade za zajednicu, a ne za svoju osobnu korist. Izađite na izbore, vrijeme je za izbor HDZ ili Hrvatska", rekla je Puljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavliček: 'Hrvati zaslužuju puno bolje'

9.13 - Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista poručio je da Hrvati zaslužuju puno bolje. "Vjerujem da Hrvati se zaslužuju živjeti u zemlji gdje je u zadnjih 80 godina smijenjeno 30 ministara zbog korupcije. Na sljedećim izborima imamo priliku mijenjati stvari iz korijena. Vjerujem da će Hrvati prepoznati istinske domoljubne opcije", poručio je Pavliček. "Sabor već godinama po svim relevantnim anketama dobiva mršavu dvojku od hrvatskih građana. Razlog tome je ovo što ovdje vidimo - poluprazna sabornica. Od 151 zastupnika, dnevno je ovdje 15 do 20 ljudi", dodao je Pavliček.

Žestoko protivljenje oporbe

8.14 - Oporba Vladu proziva da se prvo okomila na novinare, a između dva čitanja zakona, na zviždače. Više oporbenih klubova amandmanima je tražilo brisanje sporne odredbe, no Vladini predstavnici sve su ih odbili. Oporba pozdravlja da se femicid uvede u kazneno zakonodavstvo, no smeta ju što će se o njemu glasovati istodobno kad i o kaznenom djelu curenja informacija iz istraga, odnosno neovlaštenog otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje", kojeg naziva "lex. AP".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor će glasovati i o izmjenama Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika kojima bi se tim dužnosnicima povećala osnovica za izračun plaće za dodatnih 11, 5 posto. Dobili bi i pravo na naknadu troškova prijevoza na posao, uskrsnicu i božićnicu, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled. Na glasovanje čekaju i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se uređuje pitanje ugovora o specijalističkom usavršavanju između specijalizanata i bolnica, kolokvijalno poznatih kao "robovlasnički ugovori".

Po novome, troškovi specijalističkog usavršavanja sveli bi se isključivo na stvarne financijske troškove. U slučaju raskida ugovora o radu prije isteka ugovorene obveze rada, specijalizant ili specijalist bit će obvezni zdravstvenoj ustanovi koja ih je poslala na specijalizaciju nadoknaditi samo troškove specijalizacije, bez dodatnih drugih troškova. Posljednjeg radnog dana, Sabor treba potvrditi ugovor između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva te 2025. proglasiti "Godinom obilježavanja 1100. obljetnice hrvatskoga kraljevstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očitovat će se i o oporbenom prijedlogu da osnuje istražno povjerenstvo radi utvrđivanja (potencijalnog) korumpiranja medija javnim novcem, kao i o prijedlogu da Darija Jurišića imenuje pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, nakon što je jesenas, na njen zahtjev, te dužnosti razriješio Anku Slonjšak.

POGLEDAJTE VIDEO: Žetončići, Gibonni i politički patuljci: Izdvajamo najbolje od Sabora

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo