Raspada li nam se to vladajuća koalicija?

U Banskim dvorima sastala se vladajuća koalicija. Njeni su članovi počeli učestalo očijukati s oporbom, kao da ni sami ne vjeruju da će premijerka iznijeti Vladu do kraja mandata.

19.4.2010.
13:10
VOYO logo

Vladajuća koalicija sastala se danas u Banskim dvorima, nakon čega će biti održana i konferencija za medije. Javna televizija javlja da će teme sastanka biti gospodarska kriza, objava dijela Registra branitelja na internetu i govor predsjednika Ive Josipovića u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

arti-201004160581006HSLS i SDSS, naime, već neko vrijeme ne pozdravljaju odluke "glave" koalicije, prepucavaju se s HDZ-om po medijima, tako da je ponovno došlo vrijeme da premijerka Jadranka Kosor i šef HSLS-a Darinko Kosor ponove da je "koalicija čvrsta" ili da kažu kako se razlaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, govor hrvatskog predsjednika u Parlamentu BiH HDZ je oštro osudio, dok je šef HSLS-a Darinko Kosor izjavio kako podržava sve što je Josipović tamo rekao. Kosor je to izjavio u Dugom Selu, gdje je u petak bio nazočan na Skupštini Hrvatske stranke umirovljenika, stranke koja je prva napustila HDZ samo nekoliko tjedana nakon bijega Ive Sanadera s premijerske funkcije.

Tom su skupu prisustvovali predstavnici oporbenih stranaka i "klimavih" članova vladajuće koalicije i nitko od njih nije pretjerano štitio politiku vladajuće partije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darinko Kosor je, zatim, ponovno pokrenuo temu ukidanja "velikog harača", kriznog poreza na primanja iznad 4000 kuna, što se još uvijek ne najavljuje u Vladi i zbog čega ga je premijerka već jednom opomenula.

arti-201004140431006SDSS je, pak, osim na HSU-ovom skupu, HDZ-ovcima pokazao neposlušnost i na Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Pomogli su SDP-u da preglasa vladajuće kada se odlučivalo o SDP-ovom zahtjevu za službenom objavom Registra branitelja, kontroverznog dokumenta koji je nabujao za više od pola milijuna ljudi od kada je šefica resora branitelja postala aktualna premijerka Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje je prste u ovom preglasavanju imao i HSS-ov član odbora Josip Friščić, koji se tada nije pojavio, čime je ujedno izbjegao glasanje protiv HDZ-ove volje. Ta se stranka čini još uvijek ustrajnom u svom naumu da ovu Vladu održava do kraja mandata, unatoč kušnjama kakve je do sada imao jedino premijer Ivica Račan.

Upravo bi to mogao biti motiv za ostanak i malobrojnog HSLS-a u vlasti. Ankete im ne prognoziraju prelazak izbornog praga, a do redovitih parlamentarnih izbora ima još godinu i pol dana. Već su izgubili najjaču javnu tvrtku koju su godinama grčevito držali u rukama – Croatia Osiguranje – i pitanje je što će im ostati do kraja 2011. godine ako ostanu uz stranku čija se popularnost strmoglavljuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo i da je šef HSLS-a zatražio od premijerke da iz državnih poduzeća u potpunosti izbaci političare, čime je nedavno stao na žulj HSS-u naglašavajući kako se to ponajprije odnosi na Podravku. Podsjetimo i na činjenicu da jedino HSS-ovi članovi Uprave Podravke nisu završili iza rešetaka krajem prošle godine i da se tu stranku optužuje za bezobzirno držanje vlasti u ovoj prosperitetnoj tvrtki odnedavno poljuljanog poslovanja.

Prethodni članci:

arti-201004090630006 arti-201002010545006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo