pritisak inspektorske čizme / Raspad poreznog sistema: Svaki drugi kafić vara na fiskalnim računima, a brojni izbjegavaju plaćanje PDV-a

Jesu li poreznici vampiri koji sišu i zadnju kap krvi iz onemoćalog poduzetničkog tijela? Takav bi se dojam mogao steći čitajući šokantne poduzetničke ispovijedi

25.9.2018.
21:47
VOYO logo

"Mene se tretira kao zadnjeg kriminalca zbog 10 kuna. Pa ako sam napravila prekršaj upozorite me, ne budem više", kaže nam Sanja Zagorščak, ogorčena vlasnica Cvjećarnice. 

Godina pritiska inspektorske čizme. Zapečaćena cvjećanica zbog - 10 kuna. Zapečaćena ribarnica zbog neizdanog računa od 15 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne osjećam se krivom zbog interneta, ali vjerojatno jesam kriva prema Poreznoj upravi jer nisam im izdala račun, ja nemam tu što lagati, radi se o tih 15 kuna", kaže vlasnica ribarnice Ivanka Gabrica.

I ugostitelji su pod nikad jačim udarom inspektora. Žale se na to kako ih se kažnjava zbog nekoliko kuna viška - ili čak manjka u blagajni i tvrde kako je na djelu - čista represija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porezna represija se događa od carine koja je dobila ovlasti po prvi puta da vrši nadzor fiskalizacije. Svjedoci smo da sama carina nema sluha za tu vrstu djelatnosti. Po difoltu uvijek ima malo viška u blagajni, što nije rezultat neprijavljivanja, već ostavljanja tringelta konobaru ili greškom vraćenog novca viška ili manjka u blagajnu", Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Od početka godine do kraja kolovoza Porezna uprava je provela 9.167 nadzora fiskalizacije. U čak 3.908 utvrđene su nepravilnosti, što je ogromnih 42 posto. Ispisalo se 1149 prekršajnih naloga koji su počinitelje koštali više od 6 milijuna kuna u kaznama, a 139 njih dobilo je i zabranu rada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je 2013. Slavko Linić uveo fiskalizaciju, nije mislio da će samo pet godina od uvođenja reda doći do toga da je svaki drugi ugostitelj u prekršaju. Zato tvrdi - kontrole se moraju raditi svakodnevno, a ne u navalama. 

"Porezna uprava mora svoje odraditi, mora biti redovita i tog trenutka malo tko će se usuditi krenuti. I možda još nešto - dajte nam imena. Dajte nam imena onih koji su doista ugrađivali paralelne softvere i organizirno krali da ljudi vide je li to njihov susjed, nije to njihov susjed", kaže Slavko Linić, bivši ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić tvrdi i da se mora utvrđivati postoji li nesrazmjer između prijavljenih prihoda i imovine poduzetnika.

"Pojedinac veli - to je deset kuna. Ne, porezna uprava mora reći - da, to je zaista 10 kuna greška jer su usklađeni prihodi ili ne - to je ogroman novac, a 10 kuna je bio trag da nađemo ljude koji kradu porezne obveznike", dodaje Linić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sam ministar financija pojasnio je kako se zbog samo 10 kuna ne zatvaraju objekti, već se i u slučaju cvjećarnice i ribarnice s početka naše priče tih neprijavljenih desetak kuna događalo često.  

"Nikad se ne ide na bagatelne prekršaje s najstrožim mjerama.
U ovom konkretnom slučaju, radi se o višetjednom nadzoru", kaže sadašnji ministar financija Zdravko Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računi pokazuju da ugostitelji imaju municije za legalni uzvrat. Zagreb, Ivanić-Grad, Zaprešić, Vodice. Metoda je u cijeloj zemlji ista.

Jedan naš gledatelj ovog je ljeta revno skupljao račune. Oni pokazuju da na tristo kuna koje je potrošio, ne samo na piće, već i na kolače i cvijeće, nijedna jedina lipa nije otišla u državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato što su izvan sustava PDV-a. Nova je pošast otvaranje jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću jer tako u sustav PDV-a ulaziš tek ako si prešao promet od 300 tisuća kuna. Kad se to dogodi, otvoriš novu tvrtku i- idemo sve ispočetka- bez PDV-a. 

"Ako su ugostitelji pribjegli otvaranju novih firmi, te je prihod nula jer ga uopće nema, onda je jasno da vlada republike Hrvatske ima prostor da se taj PDV smanji. Nama nije jasno zbog čega se to ne radi", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje PDV-a ipak je tema za jednu drugu priču. Inspektore koji na terenu vrše nadzor zanima samo posluje li se prema zakonu. Ako ne - mjesta pregovorima više nema.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo