POZADINA RASPADA JEDNE OD NAJVEĆIH TURISTIČKIH AGENCIJA: / Kupili ih 2017. s velikim ambicijama, a sada su građani ostali bez putovanja

Image
Foto: Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poslovnice Kompasa zatvorile su svoja vrata

5.10.2018.
9:20
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Poznata hrvatska turistička agencija Kompas zatvorila je svoja vrata, iznenadivši brojne građane koji su kod njih uplatili putovanja. Vijest se proširila u četvrtak kada su neki od Kompasovih putnika od agencije dobili obavijest o otkazivanju putovanja te su kontaktirali Hrvatsku udrugu turističkih agencija. Istog dana poslovnice Kompasa zatvorile su svoja vrata, što je dodatni dokaz finacijskih problema u kojima se našla agencija.

Ispod tri posto

Nakon što su informacije o problemima procurile u javnost, Kompas se obratio priopćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Proteklih smo dana, zbog tehničko-procesnih razloga, obavijestili dio putnika koji su kod nas u aranžmanima da zbog navedenih teškoća, a u skladu s ugovorom o putovanju i općim uvjetima i uputama za turističke aranžmane Kompasa Zagreb te Zakona o turističkim agencijama, razliku neispunjenih ugovornih obveza namire iz ugovorene usluge o osiguranju turističkih putovanja s odgovarajućim osiguravajućim kućama.

Napominjemo da se radi o manjem broju putnika, ispod tri posto proteklog mjesečnog razdoblja, odnosno 0,3 posto ovogodišnjeg obujma poslovanja”, stoji u priopćenju ove turističke agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan broj nepoznat

Iako to nije službeno potvrđeno, Jutarnji doznaje kako se za probleme Kompasa zna posljednjih nekoliko mjeseci. Naime, tada je javnosti postalo dostupno poslovno izvješće Kompasa za 2017. godinu, u kojem je vidljivo da je tvrtka lani zabilježila gubitak od 2,8 milijuna kuna, unatoč manjem rastu prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

U 2017. Kompas je od bivšeg vlasnika Ivana Pukšara preuzeo investicijski fond Inspire Invest Matka Bolanče, koji je najavio velike ambicije. Neslužbene su procjene kako će se otkazi putovanja odnositi na stotinjak grupa, međutim točniji broj znat će se kako će se situacija razvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo