kriza 'treće opcije' / Raskol u MOSTU-u! Orepić ih napustio, Petrov zatečen motivima: hoće li stranka preživjeti ideološke podjele?

Klimaju li se opet temelji MOST-a? Jedan od istaknutijih članova, Vlaho Orepić, naglo je odlučio napustiti njihov Klub zastupnika. Boži Petrovu nisu jasni motivi odlaska i uvjerava kako ovo ne znači raspad treće najjače parlamentarne stranke

12.12.2017.
18:59
VOYO logo

Bivši MOST-ov ministar unutarnjih poslova, bez najave, iznenadio je.

Saborski zastupnik Vlaho Orepić odlazi iz stranke jer smatra da MOST previše inzistira na konfliktnoj politici kad je riječ o djelovanju prema van. Drugim riječima, smatra da se njegovi bivši kolege, nepotrebno prepucavaju oštrim porukama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu mi jasni motivi Vlahe Orepića, ako se igdje mogao ostvariti onda je to u Mostu", rekao je predsjednik Božo Petrov. 

Nejasno je i Nikoli Grmoji koji uvjerava...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam ja kao što sam uvijek bio spreman primiti metak za gospdina Orepića to spreman i nakon ovoga", rekao je. 

Da je Orepić nezadovoljan, moglo se naslutiti prošli tjedan nakon što se javno ogradio od Grmojine izjave kako bi u slučaju tužbi logoraša iz BiH protiv Hrvatske, Hrvatska trebala susjedima naplatiti troškove za primanje izbjeglica, a MOST je danas napustio i njihov mladi splitski gradski vijećnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo je do toga kad ja svoja razmišljanja ne mogu više uklopit unutar te organizacije", Martin Pauk, nezavisni splitski gradski vijećnik.

"Nema nikakve drame, mi smo fokusirani na komunalne teme, njega zanimaju više ove teme vanjske politike ideološke", rekao je Ante Čikotić, predsjednik kluba vijećnika MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političkog oca MOST-a ne čude navedeni razlozi za odlazak dvojca.

"Ali što mene iznenađuje što je to rekao Vlaho Orepić pa upravo je on bio frontmen takve konfliktne politike prema van u Mostu, tako da je ovo iznenađenje ili tu zaista uz ovo u Splitu postoji još nešto", kaže politički analitičar Ivica Relković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov na van pokušava smiriti situaciju.

"Ako je po ičemu specifičan most onda je to po svojoj raznovrsnosti. Mislim da neće biti problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A otkad postoji, MOST se ljulja. Odmah nakon izbora 2015., otišli su iz kluba Drago Prgomet, pa Stipe Petrina i Ivan Lovrinović – ove godine zamjene u Saboru tražili su Ivan Kovačić, koji se vratio predavati na Medicinski fakultet i Miroslav Šimić, natrag u privatni biznis.

A sada prvi put nakon dugo vremena, nisu treći. Živi Zid prema posljednjem istraživanju ima 11% potpore birača, MOST sa 7,5% - na četvrtom je mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo