Raskol među sindikatima, traže Ribićevu ostavku

Na manje-više mirnoj sindikalnoj sceni kriza ovih dana potresa Maticu sindikata javnih i državnih službi, dosad jednoj od najstabilnijih središnjica.

11.5.2011.
13:08
VOYO logo

Kažu kako će inače napustiti tu treću po veličini sindikalnu središnjicu koja ima oko 93.000 članova.

Devet pobunjenih sindikata, koji okupljaju oko 30.000 članova, traže Ribićevu ostavku, jer su već dulje nezadovoljni radom predsjednika i njegovim, kako kažu, samovoljnim odlukama. Ribić time, tvrde, krši statut središnjice, piše Vjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do raskola došlo zbog prosvjeda?

Raspukline u Matici pojavile su se nakon što je u studenom potpisan sporazum s Vladom i posebno u vrijeme prosvjeda facebookovaca, odnosno različitih stavova trebaju li se i sindikati priključiti prosvjedima građana ili ne.

Predsjednica jednog od pobunjenih sindikata, koja zasad ne želi javno istupiti, tvrdi da je Ribić bez dogovora u tijelima Matice potpisao sporazum s Vladom u studenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na razgovore s Vladom tada se išlo s odlukom o generalnom štrajku, a Ribić se vratio s potpisanim sporazumom. Ova je vlada mrtva, nema se više što s njom pregovarati", kaže ona.

Ribićeva 'samovolja'

Prema riječima "anonimnih" pobunjenika, Ribić je samovoljno odlučio da se sindikati Matice ne priključe prosvjedima građana, samovoljno je odlučio da neće biti prosvjeda za 1. svibnja, a bez konzultacija s drugim čelnicima poslao je priopćenje u vezi s guvernerom HNB-a Željka Rohatinskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među devet sindikata koji traže Ribićevu ostavku najviše je malih sindikata, izuzev Sindikata zdravstva i grafičara.

U današnjem izdanju Vjesnika pod naslovom "Raskol u Matici sindikata – devet sindikata traži Ribićevu smjenu“ te na mnogim portalima koji su prenijeli sadržaj navedenog članka, izneseno je nekoliko tvrdnji kojima se upućuje na samovoljno donošenje odluka od strane predsjednika Matice hrvatskih sindikata, Vilima Ribića. Spomenute tvrdnje neistinite su, čemu mogu posvjedočiti usvojeni zapisnici sa sjednica tijela Matice hrvatskih sindikata na kojima su se pojedine odluke donosile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o nepriključivanju Matice prosvjedima facebookovaca donijelo je dana 10. ožujka 2011. Predsjedništvo Matice hrvatskih sindikata većinom glasova, a istu je odluku većinom glasova potvrdilo i Veliko vijeće, najveće tijelo Matice hrvatskih sindikata na svojoj sjednici održanoj 18. ožujka 2011.godine. Međutim, u odluci o nepriključivanju Matice prosvjedima jasno stoji i to da su svi sindikati učlanjeni u Maticu slobodni uključiti se u iste prosvjede sa svojim članstvom.

Takva odluka, dakle nije nametnuta niti jednom sindikatu niti je istom zabranjena njihova aktivnost u prosvjedima. Sporazum potpisan između pet hrvatskih sindikalnih središnjica i Vlade RH, 23. studenoga prošle godine, prihvaćen je većinom glasova Predsjedništva Matice neposredno nakon potpisivanja te je kasnije i verificiran od strane Velikoga vijeća u ožujku 2011. godine. Štoviše, njegov sadržaj odraz je zahtijeva članova Maloga vijeća Matice definiranih u srpnju prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već nakon prikupljenih 717.000 potpisa građana za referendum Matica je odlučila ući u pregovore s Vladom i povećati zahtjeve iznad referendumskog pitanja. Stavovi izneseni u priopćenju Matice vezanom za guvernera HNB-a, Željka Rohatinskog sadržani su u Programu društvenog i gospodarskog oporavka, koji je, uz jedinstvenu podršku svih članova Maloga vijeća Matice, usvojen još u siječnju ove godine. Predmetno priopćenje izdano je u ožujku, potpuno na tragu usvojene politike.

Vezani članci:

arti-201105080177006 arti-201103150458006 arti-201103290142006 arti-201010190922006 arti-201011090768006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo