RASPRAVA U OTVORENOM: / "Moguće da je SDP ubacio trojanske konje u Most"

Image
Foto: Pixsell, Grgur Zucko

"Očito postoje barem dvije struje u Mostu: jedna Bože Petrova koja ne želi koalirati ni s kim, a druga Drage Prgometa koja je zainteresirana za ulazak u izvršnu vlast i sklona SDP-u.

12.11.2015.
8:43
Pixsell, Grgur Zucko
VOYO logo

Most nezavisnih lista u srijedu je započeo pregovore sa SDP-om i HDZ-om. Traže vladu nacionalnog jedinstva, najavaljuju proces usuglašavanje reformi s obje stranke, a nakon prve dvije faze definirao bi se i mandatar nove vlade. Koje su pozicije SDP-a i HDZ-a, je li izglednija vlada nacionalnog jedinstva ili novi izbori, bila su neka od pitanja u Otvorenom u kojem su gostovali prof. dr. sc. Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, novinar Večernjeg lista Dražen Ćurić i novinar Jutarnjeg lista Gojko Drljača.

Image
DRAGO PRGOMET OTIŠAO /

SDP-u! A Božo Petrov uvjerava da je MOST jedinstven...

Image
DRAGO PRGOMET OTIŠAO /

SDP-u! A Božo Petrov uvjerava da je MOST jedinstven...

Odgovornost na Prgometu

Raskol u Mostu nije iznenadio Dražena Ćurića, kaže da ga je naslućivao već nekoliko dana. "Očito postoje barem dvije struje u Mostu: jedna Bože Petrova koja ne želi koalirati ni s kim, a druga Drage Prgometa koja je zainteresirana za ulazak u izvršnu vlast i sklona SDP-u. Ako se dogodi veliko napuštanje Mosta, Prgomet će morati preuzeti veliku odgovornost na sebe jer nema izborni legitimitet te će biti poput neke vrste trojanskog konja kojeg je SDP ubacio u Most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Karamarko ne uspije oformiti vladu, on će unutar svoje stranke biti u velikim problemima; dok Milanović ipak drži čvršću poziciju u SDP-u", smatra Ćurić.

Najvažnije je pitanje je tko će provesti reforme

Što se tiče samih reformi, Ćurić misli da je vrijeme da se otvori pitanje rada guvernera HNB-a jer je i on svojim nečinjenjem doveo do situacije u kojoj se zemlja nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Most treba motriti kao zasebnog aktera", rekao je profesor Dražen Lalić, a proces u kojem se ta stranka trenutno nalazi će dulje trajati. Vladu nacionalnog jedinstva Lalić smatra da, iako je to gotovo utopija, građani trebaju pozdraviti jer su problemi toliko teški da se moraju rješavati zajedno. Osnovno pitanje nije tko će sastaviti vladu, već kako će se provesti reforme koje će izbaviti zemlju iz krize; a Most ima relativno slabe kadrovske i kognitivne kapacitete te će trebati stručnjake", rekao je profesor.

Izvanredni izbori nisu tragedija

"Da nema Mosta, trebalo bi ga izmisliti", rekao je Lalić, te je važno pružiti šansu toj opciji, dok god je kohezivna. Članovi Mosta su ideološki različiti, ali se i dalje drže zajedno, a osim toga to je stranka koja stremi zauzimanju položaja, a između ostalog moramo prihvatiti okolnost da možda postoji jedan akter kojem je više stalo do općeg dobra nego svojeg interesa. Ako dođe do izvanrednih izbora, to neće biti tragedija, zaključio je Lalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada nacionalnog jedinstva nemoguća zbog Milanovića i Karamarka

Profesor Ivan Rimac teško može zamisliti vladu nacionalnog jedinstva jer oba lidera velikih blokova su takve ličnosti koje neće prihvatiti suradnju. U takvoj vladi došlo bi do više opstrukcija, nego realne želje da se reforme ostvare.

"Državi je potrebna stabilna ekonomija, a politička vlada ne mora biti stabilna", smatra profesor Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pročišćenje" Mosta kroz nove izbore

"Mi smo 25 godina u situaciji da imamo stabilnu političku vlast koja uništava ekonomiju. Ukoliko se Most rascijepi, ona skupina koja ostane izvan kombinacija s HDZ-om ili SDP-om imat će veću snagu za nove izbore i biti nukleus zdrave stranke koja može upravljati svojim interesnim određenjima", rekao je Rimac. Istaknuo je da je pritom važno da Most u svojim medijskim nastupima jasno artikulira svoju poziciju.

SDP POZVAO MOST U VLADU: Milanović ne želi da premijer bude netko treći

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što prije sastaviti vladu

Novinar Gorko Drljača smatra da je Mostov prijedlog administrativne reforme i podjele Hrvatske na 3-4 regije dobra stvar, ali s druge strane programski paket Mosta u cijelosti nije ništa bolji od paketa drugih stranaka, smatra Drljača, naročito u pogledu fiskalne politike koja je puna kontradiktornosti i svojevrsna utopija koja se neće realizirati.

"Ako se nastavi navlačenje oko sastavljanja vlade, to će znatno utjecati na kreditni rejting zemlje", zaključio je Drljača u Otvorenom HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT/Danas.hr

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo