PREdIZBORNI INTERVJU / Ranko Ostojić uoči stranačkih izbora: 'Moja je Hrvatska drugačija, progresivna, sekularna, građanska i otvorena'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ranko Ostojić progovorio je o svom političkom programu, potrebi za konkretnijim politikama u vezi mladih, obrazovanja i radništva, a osvrnuo se i na aktualna kretanja u društvu uoči stranačkih izbora

28.10.2016.
10:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Uoči skorih izbora u SDP-u, razgovarali smo s Rankom Ostojićem, jednim od najprepoznatljivijih osoba u stranci i jednim od favorita za čelnu funkciju SDP-a. Bivši potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, poznat po 'čovjek od terena' koji ne štedi svoje političke protivnike, otkrio nam je detalje svog političkog programa te kakvu Hrvatsku priželjkuje.

Upravo na terenu predstavljate svoj politički program članstvu SDP-a. Koje su glavne odrednice Vašeg programa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
tonino picula za vijesti.hr /

'SDP je izgubio politički identitet, nestalo je dijaloga, a problem je bio i autokratski način vođenja stranke. To moramo mijenjati'

Image
tonino picula za vijesti.hr /

'SDP je izgubio politički identitet, nestalo je dijaloga, a problem je bio i autokratski način vođenja stranke. To moramo mijenjati'

Rad na jačanju organizacije stranke, jačanje rada s članstvom, ponovno uključivanje lijevih intelektualaca, ponovno otvaranje dijaloga sa sindikatima i udrugama civilnog društva, jasno programsko pozicioniranje stranke, samo je dio mog programa i onoga s čime treba krenuti odmah nakon okončanja unutarstranačkih izbora.

To je ono što je SDP-u potrebno na unutarstranačkom planu, ali stranku treba jačati i prema vani što znači da moramo konstruktivnije i organiziranije nastupati u Saboru. Bez obzira što smo oporba, naše zastupnice i zastupnici bit će obvezni dolaziti na sjednice ukoliko nisu zauzeti radom na terenu, o čemu će stranka voditi računa i obavještavati javnost i članove. Moramo jače surađivati i s drugim strankama u oporbi koje dijele naše vrijednosti kako bi stvorili jak i funkcionalan oporbeni blok koji će primorati vladajuće da uvažavaju naše prijedloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom političkom programu navodite kako je Kurikularna reforma 'adut i karta za uspjeh hrvatskog društva'. Kurikularna reforma, kako sami tvrdite, nije sama po sebi dovoljna za postizanje društva prosperiteta temeljenog na kvalitetnom obrazovanju dostupnom svima. Kakve još obrazovne politike zagovarate?

Obrazovanje, kultura i sport, uz obitelj i obiteljske odnose, predstavljaju segmente društva koji se prvi nalaze na udaru autoritativnih i konzervativnih političkih pokreta, što smo vrlo dobro vidjeli u posljednjih devet mjeseci kroz udar na kurikularnu reformu, napad na umjetničku slobodu, slobodu govora i medija, kao i kroz kontinuirano odbijanje provođenja zakona kojima je bio cilj uvesti reda u sport i sportska natjecanja u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što smatram da se SDP mora jasno zalagati za nastavak kurikularne reforme, naglašavam da je ona tek dio cjelovite Strategije reforme obrazovanja koju također moramo nastaviti. Na polju obrazovanja prvenstveno je potrebno povećati izdvajanja, a posebno izdvajanja za razvoj i istraživanje. Međutim, moramo se pozabaviti i vrlo konkretnim pitanjima kao što je uvođenje građanskog odgoja, kao protuteže konzervativnoj revoluciji i početak dijaloga sa Sv. Stolicom oko revizije Vatikanskih ugovora, kao preduvjeta istinske sekularizacije Hrvatske.

Što konkretno podrazumijeva izmjena tzv. Vatikanskih ugovora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mladima moramo osigurati dostojan i kvalitetan život kroz obrazovnu i stambenu politiku, kao i politiku zapošljavanja'

Znači da je došlo vrijeme da pročitamo Ustav Republike Hrvatske koji u članku 41. propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države i da na temelju toga sjednemo za stol s Vatikanom i pokušamo naći razumno rješenje oko odnosa države i Crkve. Za početak, mislim da bi prvi korak, za koji nije potrebna izmjena ugovora, bio barem to da se osigura da vjeronauk bude prvi ili zadnji sat, kako bi se izišlo u susret djeci koja ga ne pohađaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku kada se golema nezaposlenost mladih 'gasi' stručnim osposobljavanjima i javnim radovima, a većina mladih je ekonomski zavisna i sve češće odlaze 'trbuhom za kruhom' u inozemstvo, Vi u svom programu prepoznajete potencijal mladih u društvu. Prema Vašem mišljenju, kakve politike za mlade su potrebne Hrvatskoj? Kako mlade transformirati iz takozvane izgubljene generacije u motor društvenih promjena?

Ne bih rekao da je stručno osposobljavanje mjera kojom se 'gasi' nezaposlenost. Radi se o mjeri koja ima za cilj mladima omogućiti da se efikasnije pripreme za ulazak na tržište rada, a da istovremeno dobiju kakvu takvu naknadu za svoj rad. Međutim, naravno da to nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj bih program za pomoć mladima, naravno, krajnje pojednostavljeno, sveo na tri mjere koje su potrebne da se mladima u Hrvatskoj omogućio dostojan i kvalitetan život, a one se prvenstveno odnose na obrazovnu politiku, stambenu politiku i politiku zapošljavanje. Ulaganje u obrazovanje, aktivne mjere zapošljavanja mladih, poticaji i druge mjere za osiguranje adekvatnog stambenog prostora omogućit će mladima da ostanu u Hrvatskoj, da u svojoj zemlji normalno žive i smanjiti njihovu potrebu za odlaskom u inozemstvo. Potrebne su nam konkretne mjere da zaklinjanje u mlade ne bude samo floskula kojoj kao političari često pribjegavamo.

Nedavno ste izjavili kako smatrate da se SDP nije dovoljno angažirao na široj društvenoj fronti, pritom spominjući sindikate i udruge civilnog društva. S druge strane, Vi ste često viđeni na različitim prosvjedima. Tko bi mogli biti Vaši saveznici na široj političkoj i društvenoj sceni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svih građanke i građani Hrvatske koji dijele naš svjetonazor, našu viziju pravednog društva, koje nije zasnovano samo na profitu i zgrtanju materijalnog, a onda i svi drugi pojedinci i organizacije koji po prirodi stvari naginju lijevo, sindikati, razne udruge... Širok je krug naših mogućih saveznika!

Istovremeno se zalažete za radnička i socijalna prava, no dok ste bili ministar unutarnjih poslova policija je poslana na radnike Jadrankamena. Iako ste se tada Vi opravdavali da je bila riječ o 'asistenciji sukladno zakonom', mnogi Vam i danas zamjeraju da Vam interesi radnika nisu u prvom planu. Budući da ističete da težite radničkom i lijevom SDP-u, kako komentirate ove optužbe? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Idemo napraviti sustav koji će jamčiti dostojan život radnicima, a neće zakopati poslodavce'

Sada bih se mogao 'izvlačiti' da postupanje policije u konkretnim slučajevima nije i ne smije biti diskrecijsko pravo ministra unutarnjih, ali neću. I sada i u budućnosti ću se zalagati za provođenje zakona, a konkretna akcija je bila upravo ono što ste vi napisali. Međutim, zalagao sam se i zalažem se i za promjenu zakona, kako bi se spriječilo da policija bude dovedena u situaciju o kojoj pričamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što bi 'Vaš' SDP učinio za takozvanog običnog radnika?

Ne postoji moj ili tuđi SDP, mi smo svi dio iste stranke i iste političke obitelji, ali mogu govoriti o svojim politikama, idejama, prijedlozima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo vam primjera. Obilazim naše članice i članove po Hrvatskoj koji se žale na odnos poslodavaca, primjerice Konzuma ili Plodina ili nekog trećeg prema radnicima, a pogotovo na plaće koje se isplaćuju. A moj je stav: dosta tračanja!

Nemojmo govoriti o niskim plaćama u Konzumu, govorimo o niskim plaćama u   sektoru trgovine i donesimo propis koji će te plaće sa sadašnjih 39 posto prosječne plaće podići na 51 posto, kao što je već u susjednoj Sloveniji. Idemo s konkretnim mjerama, poticanjem zapošljavanja onih koji teško nalaze poslove, dakle 'ranjive' skupine kao što su mladi i dugotrajno nezaposleni, s poticajima poslodavcima da osiguraju iste plaće ženama i muškarcima, idemo napraviti sustav koji će jamčiti dostojan život radnicima, a neće zakopati poslodavce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Vlada Zorana Milanovića izglasala je novi Zakon o radu, koji po tvrdnjama mnogih ide na štetu radništva. Okarakteriziran je kao neoliberalan te da zagovara fleksibilizaciju radnih odnosa produbljivajući egzistencijalnu nesigurnost radnika i radnica u svijetu rada.

Vidite, stav poslodavaca i njihovih udruga je dijametralno suprotan. No, činjenica je da je fleksibilizacija radnih odnosa otišla u krivom smjeru i tu potpuno podržavam stav kolege Picule koji govori o tome da moramo spriječiti sustav u kojem poslodavac kontinuirano ide u potragu za radnikom kojeg će plaćati sve manje i manje, kako bi maksimizirao svoj profit, bez obzira na posljedice. Primjerice, mjera povećanja minimalne plaće je jedan od koraka u borbi protiv takve prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnosti ste često bili okarakterizirani kao 'Milanovićev operativac'. Kako komentirate tu etiketu?

Niti kao član stranke niti kao član Vlade nisam bježao od teških zadataka pa neću ni ubuduće. Ako me zbog toga kvalificirate kao Milanovićevog operativca, s time mogu živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je danas Vaš odnos sa Zoranom Milanovićem i ima li u 'Vašem' SDP-u mjesta za njega?

Nema mojeg ili nečijeg tuđeg SDP-a, postoji samo jedna stranka u kojoj ima mjesta za svaku članicu ili člana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako privući nove ljude u SDP? Kako omasoviti stranku?

Jasnim profiliranjem stranke i radom - u Saboru, u općinskim i gradskim vijećima, na terenu... Samo tako možemo ljudima pokazati tko smo i za što se borima, to je jedini ispravan put do naših građanki i građana. Ali uvijek imajte u vidu da nije bitan samo broj članica ili članova stranke, već i simpatizera i svih drugih koji nas podupiru i s kojima moramo sukreirati politike za budućnost ove zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako približiti mainstream politiku takozvanom malom čovjeku?

Odgovor je isti kao i na prethodno pitanje. Rad, ali i iskrenost. Ljudi to prepoznaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom izbjegličke i humanitarne krize prošle jeseni, napustili ste sastanak državnika Europske unije u Bruxellesu i otišli direktno na teren. Često ste boravili u Opatovcu i Slavonskom Brodu direktno upravljajući krizom, na čemu ste 'zaradili' simpatije šire javnosti. Smatrate li da je na pomolu novi izbjeglički val? Kako komentirate aktualnu politiku Europske unije prema izbjeglicama?

Da, bojim se da je novi izbjeglički val realnost, a na žalost, politika Europske unije i dalje 'kaska' za aktualnim događanjima. Potrebno je osim ostvarivanja sporazuma s Turskom poduzeti konkretne poteze. Potrebno je imenovati visokog povjerenika za izbjeglice Europske unije, sa svim ovlastima i ozbiljnom financijskom potporom, koja bi ujedno predstavljala i razvojnu pomoć. Potrebno je izgraditi prihvatne centre u kojima bi se registrirali i odobravali zahtjevi za međunarodnom zaštitom i to u zemljama iz kojih izbjeglice dolaze u Europsku uniju, dakle u Turskoj, Libanonu, Jordanu, Sjevernoj Africi.

Trenutačni program razvojne pomoći u zemljama odakle migranti dolaze je dobar primjer kako djelovati. Onog trenutka kad migranti prežive put preko Sredozemnog mora i dođu na europsko kopno, nijedan zid, žica pa čak ni europska straža ne može ih u potpunosti zaustaviti. Da budem potpuno jasan: potrebno je obavezno promijeniti europski sustav azila, jer Dublinski sporazum više ne može funkcionirati. Činjenica je da svi migranti koji su dolazili i danas dolaze u Hrvatsku stižu iz država članica Europske unije, koje su najbolji dokaz nepoštivanja europskih pravila, a Hrvatska bi trebala biti žrtva takve politike i pretvoriti se u 'hot spot'.

Za razliku od nekih Vaših kolega, Vi nemate dvojbe – antifašizam je društvena i politička vrijednost na kojoj je izgrađena moderna Europa. Zašto je danas bitno neprestano to ponavljati? I kako ste se vi postavili prema onima u Vašim redovima koji su svojevremeno izjavili da im se 'fućka za ustaški pozdrav Za dom spremni'?

'oram podsjetiti na riječi pape Franje koji kaže da države trebaju biti sekularne, jer je drugo rješenje tragedija.'

Kod nas se često čuje da je odnos prema antifašizmu pitanje ideologije i da nam to ne treba. Ja se s time ne slažem, jer je za mene odnos prema antifašizmu odnos prema temeljnim društvenim, civilizacijskim, a u Hrvatskoj i ustavnim vrijednostima. Zbog toga ne dijelim stav da se te vrijednosti smije relativizirati.

No, 'autori' svastike na Poljudu nikada nisu uhvaćeni.

Istina, ali to je stvar policijskog rada i policijskog posla. Osuđeni su oni radi čijih je propusta ovo postao poseban slučaj u odnosu na tisuće svastika i sličnih fašističkih obilježja diljem Hrvatske. Neki su i mene optuživali da stojim iza te svastike, a sada je već skoro godina kako nisam ministar unutarnjih poslova pa počinitelji i dalje nisu otkriveni. Kada imate neupotrebljive kamere na stadionu, organizatore koji nisu sposobni ni na praznom stadionu osigurati sigurnost, ovo je posljedica.

Kako komentirate jačanje konzervativnih i klerikalnih pokreta u društvu – od moljenja pred bolnicama do održavanja TradFesta?

Kada sam govorio o obrazovnoj politici, govorio sam o konzervativnoj revoluciji i potrebi da joj se kao društvo odupremo. Ovih je dana u Hrvatskoj boravio crkveni velikodostojnik koji je u sukob papom Franjom, jer ga smatra suviše modernim. Kod nas je taj prelat, unatoč svojim rigidnim i neprihvatljivim stavovima, dočekan kao zvijezda, pozdravio ga je potpredsjednik Vlade. Meni je to neprihvatljivo. Moja je Hrvatska drugačija, progresivna, sekularna, građanska i otvorena. Moram podsjetiti na riječi pape Franje koji kaže da države trebaju biti sekularne, jer je drugo rješenje tragedija.

Podržali ste i plenumaše Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Kako komentirate aktualna zbivanja na sveučilištima u zemlji te sve izraženija javna negodovanja studenata i studentica - od Filozofskog fakulteta do Tekstilno-tehnološkog fakulteta?

Podržao sam taj prosvjed, kao što sam podržavao i mnoge prosvjede prije njega. Namjeravam to činiti i ubuduće. Obveza je nas socijaldemokrata, nas ljevičara biti s onima koji ukazuju na kršenje zakona i onima čija se prava krše.

Kako postaviti na noge kulturu i neprofitne medije nakon mandata Zlatka Hasanbegovića?

'Porezna reforma honorirat će isključivo osobe koje primaju plaću veću od hrvatskog prosjeka i ako nemaju djece. Gdje je tu socijalna osjetljivost, gdje je tu društvena pravednost?'

U godinu dana je stvari lako pokvariti, kao što smo vidjeli, ali puno ih je teže popraviti. Nova se ministrica mora jasno opredijeliti prema pritiscima na slobodu medija i slobodu izražavanja i time potvrditi ustavni okvir koji je Hasanbegović ugrozio. Nakon toga, potrebno je vratiti i nadoknaditi izgubljeno financiranje medijima. Tu prvenstveno govorim o neprofitnim, ali nemojmo zaboraviti ni manjinske medije kojima je ono na isti način uskraćeno. Koordinirani napadi na institucije, poput Vijeća za elektroničke medije i HAVC-a moraju se svesti na najmanju moguću mjeru, a to su na žalost, tek prvi koraci.

Što mislite o Vladi Andreja Plenkovića i prvim najavljenim potezima?

Andrej Plenković je nakon manje od tjedan dana od izglasavanja Vlade u Saboru praktički najavio njenu rekonstrukciju. Ova činjenica najbolje pokazuje na koji način je ona ustrojena i na koji način će, na žalost, funkcionirati.

Ali, to nije jedina zamjerka. Pogledajte, na primjer, najavljenu poreznu reformu. Po prvim izračunima ona će biti takva da će se honorirati isključivo osobe koje primaju plaću veću od hrvatskog prosjeka i ako nemaju djece. Gdje je tu socijalna osjetljivost, gdje je tu društvena pravednost? Gdje je tu obećana briga za obitelj i demografsku obnovu Hrvatske?

Kako biste pozicionirali 'Vaš SDP' u odnosu na HDZ Andreja Plenkovića?

Naš SDP će ukazivati na sve ono loše u radu ove Vlade, a ako bude dobrih mjera, podržat ćemo ih. Nećemo biti destruktvni niti rušilački, ali ćemo znati kako odgovoriti na poteze vladajućih, u Sabornici, nastupajući u medijima, a ako bude trebalo i na našim ulicama i trgovima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo