RAMLJAKOVA LISTA ZA OTPIS: / Hoteli, turističke agencije, IT tvrtke, zdravstvene ustanove. Evo što sve odlazi na bubanj

Image
Foto: PIXELL

Kako je najavila izvanredna uprava Agrokora, predstavljajući plan za budućnost koncerna, neperspektivnih će se dijelovi morati prodati.

1.11.2017.
9:42
PIXELL
VOYO logo

Izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, naglasio je kako koncern nije zapao u probleme zbog lošeg poslovanja tvrtke iz prehrane, maloprodaje i poljoprivrede, već zbog toga što je Ivica Todorić iz tih kompanija izvlačio operativnu dobit i na osnovi njih se zaduživao, plasirajući novac u kompanije koje 'nisu imale smisla'. Upravo je zbog toga izvanredna uprava odlučila prodati sve kompanije koje je spadaju u jednu od tri osnovne djelatnosti - prehrana, poljoprivreda, trgovina kao i sve one koje ne posluju dobro.

Image
RAMLJAK NAJAVIO PRODAJU 80 FIRMI I ZATVARANJE DUĆANA: /

Što će biti s radnicima?

Image
RAMLJAK NAJAVIO PRODAJU 80 FIRMI I ZATVARANJE DUĆANA: /

Što će biti s radnicima?

Tako se, piše tportal, na listi za odstrel našlo 80 kompanija pod nazivom Agrokor Portfolio Holdings (APH), koje su lani ostvarile 203 milijuna eura prihoda. U APH je ušla 41 kompanija s aktivnim poslovanjem, 23 kompanije koje operativno ne posluju, ali posjeduju različitu imovinu te 16 neaktivnih odnosno fiktivnih društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turizam

Najvrednija imovina koja će se naći na bubnju sasvim sigurno je zlatna koka turizma - Karisma Hotels Adriatic, koju je Agrokor osnovao 2012. s grupom TUI i meksičkom tvrtkom Karisma Resort International. U pet godina kompanija s temeljnim kapitalom od 110 milijuna kuna realizirala je nekoliko značajnih akvizicija na dubrovačkom području (Hotel Koločep, Hoteli Živogošće i Hoteli Plat) s ciljem rekonstrukcije i modernizacije kapaciteta. Većina ovih prijekata zahtjeva velika ulaganja stoga će ih Agrokor ponuditi svojim partnerima.

Među vrijednim tvrtkama koje će biti stavljene na prodaju je i turistička agencija Adriatica.net, u čijem sastavu su dubrovački Atlas i ljubljanski Kompas. Agrokor je u turoperatorski biznis uložio golema sredstva, ali tvrtke i dalje opterećuju značajni financijski problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energija

Kompanija Agrokor – Energija jedna je od tvrtki koja se nalazi na popisu za otpis, a mogla bi privući velik interes ulagača s obzirom da je tvrtka uložila u pet bioplinskih elektrana koje koriste nusproizvode i otpadne tvari iz poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Koncern posjeduje i manjinski udjel od 35 posto u tvrtki A.N.P. energija, koja također investira u bioplinske elektrane.

U prodaju ide i Solana Pag, najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj. Iako se najveći dio proizvodnje plasira se na hrvatsko tržište, proizvodi su prisutni i na tržištima susjednih zemalja te u SAD-u i Kanadi. Kompanija ima dobru tržištu poziciju, posluje s dobiti i nisko je zadužena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građevina

U neperspektivnom portfelju je i građevinska tvrtka Projektgradnja, koju je Agrokor stekao 2015. kroz predstečajnu nagodbu.

Tu je i Zagreb plakat, tržišni lider u vanjskom oglašavanju, u kojem je Agrokor manjinski suvlasnik (49 posto) sa Zagrebačkim holdingom (51 posto). Tvrtka je nisko zadužena te bilježi stalni rast prihoda i dobiti. Lani je ostvarila promet od 34,3 milijuna kuna i rekordnu dobit od 10,6 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravstvo

Na prodaju ide i ne tako dobrostojeća Poliklinika Aviva. Zdravstvena ustanova koju je Agrokor 2012. kupio od osiguravajućeg društva Basler, a koja je nakon preuzimanja nastavila gomilati gubitke u rasponu od tri do 17 milijuna kuna godišnje.

Među 80 kompanija koje će biti prodane je i uspješna informatička tvrtka mStart, koja pokriva Agrokorove potrebe za IT rješenjima, a svoje usluge pruža i drugim klijentima. Kompanija je 2015. ostvarila 179 milijuna kuna prihoda, uz dobit od 39 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu za prodaju je i 201 nekretnina, 21.609 kvadratnih metara uredskog prostora, 30.341 kvadratni metar industrijskih nekretnina i 160 hektara zemljišta, piše tportal.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo