Mikulić, Grbin i Tepeš komentirali ostavku / Rakić podnijela ostavku: 'Previše mi je i kao osobi, profesionalcu i čovjeku koji ima svoj integritet'

Napominjući kako nema potrebe da svi članovi VEM-a daju ostavke, Rakić je pojasnila i da je ostavku dala jer drži da bi bilo vrlo loše da vijećnici ispadnu njezine koletaralne žrtve

18.3.2016.
11:47
VOYO logo

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije (VEM) i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić u petak je podnijela ostavku na svoje dužnosti objasnivši kako nije više mogla izdržati pritisak na nju.

"Danas sam Ministarstvu kulture podnijela svoj zahtjev za razrješenjem, a VEM će na svojoj sjednici identičan zahtjev podnijeti Vladi jer je ona ta koja me treba razriješiti s obje funkcije", kazala je Rakić novinarima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući kako nema potrebe da svi članovi VEM-a daju ostavke, pojasnila je i da je ostavku dala jer drži da bi bilo vrlo loše da vijećnici ispadnu njezine koletaralne žrtve. 

"Sav pritisak se od samog početka koncentrirao na mene. Nakon dva mjeseca sad mi je i previše i kao osobi, profesionalcu i čovjeku koji ima svoj integritet", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i da osobno ne zna tko bi mogao biti njezin nasljednik, ali da to vjerojatno znaju u Ministarstvu kulture.

Vlada je u ožujku dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu te Hrvatskome saboru predložila da zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza smijeni sve članove Vijeća i njegovu predsjednicu Mirjanu Rakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog te Vladine odluke nezadovoljstvo je izrazilo Hrvatsko novinarsko društvo, a  skupina oporbenih saborskih zastupnika uputila je Europskoj komisiji pismo u kojem tvrde da je Vlada nezakonito pokrenula postupak razrješenja predsjednice i članova Vijeća za elektroničke medije.  

Grbin: Razumijem Mirjanu Rakić; Mikulić: O kojem to pritisku ona govori

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak kako razumije predsjednicu Vijeća za elektroničke medije i ravnateljicu Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić, koja je podnijela ostavku jer, kako je rekla, nije mogla izdržati pritisak, dok je HDZ-ov šef saborskog Odbora za medije Andrija Mikulić kazao kako "ne razumije o kojem pritisku ona govori".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ovaj tjedan bili smo svjedoci nizu pritisaka na medije, ukidanju emisija na HRT-u, imali smo prilike prije nekoliko tjedana vidjeti kako se pred Vijećem za elektroničke medije prosvjeduje i mogu reći da donekle razumijem gospođu Rakić. I upravo zato smo kao grupa zastupnika upozorili Europsku komisiju na nedopuštene pritiske na neovisno regulatornom tijelo, pokazalo se da su ti pritisci bili prejaki i da smo bez jednog regulatora ostali. Morat ćemo se u budućnosti itekako potruditi da to bude jedini regulator koji je smijenjen mimo hrvatskih propisa i europskih pravila", rekao je Peđa Grbin novinarima u Saboru.

Andrija Mikulić, pak, kaže kako ne razumije o kojem pritisku govori Rakić. "Ako imate suradnike u koje vjerujete i ako vjerujete u posao koji obavljate, ne vidim razloga da reagirate na ovaj način. To je osobna odluka gospođe Rakić i ja je poštujem, ali držim da je Odbor za medije mjesto na kojem se najotvorenije može razgovarati o svim stvarima vezano uz medije", poručio je Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tepeš: Rakić najbolje zna zašto je podnijela ostavku 

Potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS) ustvrdio je kako je riječ o njezinoj odluci te kako ona "vjerojatno zna najbolje zašto ju je podnijela".

Upitan osjeća li se dijelom odgovornim jer je i sam sudjelovao u tom nedavnom prosvjedu Tepeš je uzvratio kako ona mora reći smatra li da je i on dijelom odgovoran. "Ja sam vrlo jasno rekao zašto sam bio na prosvjedu, govorio sam o dvostrukim mjerilima. Bio sam protiv svih zabrana jer onda sukladno tome bi vrlo brzo takvim kriterijima morali zabranjivati i druge medije, što nikako ne podržavam. Postoji sloboda medija i zato sam bio na prosvjedu. Kasnije, to što se meni pokušalo imputirati, ono što se događalo na prosvjedu, to nema veze s onim što sam komunicirao taj dan. Prema tome, ako me gospođa Rakić smatra dijelom odgovornosti, to je njeno mišljenje i njen stav, u to ne bih ulazio, napravio sam ono što sam napravio iz razloga iza kojih stojim i danas", poručio je Tepeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo