PREUZEO TRON / Rakić: 'Novi kralj će nastaviti stopama svoje majke. Britanci mu daju naklonost'

Rakić je kazala da je Charles III. svojim nastupima dobio na popularnosti, ali i povjerenju da će biti dostojan svoje majke.

19.9.2022.
19:22
VOYO logo

Mirjana Rakić, stručnjakinja za vanjsku politiku, u RTL-u Danas komentirala je ispraćaj kraljice Elizabete II.

"Cijeli događaj je pomno planiran da nije bilo nikoga tko bi se izdvajao, osim onih koji su već bili samim time što su dijelovi kraljevske obitelji istaknuti. Sve je štimalo gotovo u pojedinost. To je velika količina ljudi, ne samo velikodostojnici kojih je bilo oko 2000, nego i ta velika brojka osiguranja, vojske. Bez obzira na sve vježbe zadivljujuća je ta koordinacija", kazala je Rakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i može li se u ovom trenutku govoriti u kojem će smjeru ići monarhija s novim kraljem Charlesom III.

Image
Mirjana Rakić /

'Elizabeta II. se držala onoga da je monarh spoj naroda i plemstva, reda i tradicije i to je provodila do zadnjeg dana'

Image
Mirjana Rakić /

'Elizabeta II. se držala onoga da je monarh spoj naroda i plemstva, reda i tradicije i to je provodila do zadnjeg dana'

"Možemo zaključiti da će kralj nastaviti stopama svoje majke. U ovo vrijeme žalovanja je obišao parlamente u Škotskoj, Walesu, Sjevernoj Irskoj da se na neki način predstavi kao novi kralj. Što se tiče suradnje s vladom, on ima puno godina, bio je uz majku i pripremao se za to, prolazio je s njom kroz niz događaja u kojima je sudjelovala i na neki način bila savjetnik prema vladi. Žena koja je prošla masu tih događaja i zna rezultate mogla je na takav način sudjelovati u procesima u kojima je vlada bila. Nadam se da će ubuduće tako djelovati i Charles jer ima to iskustvo čekanja na prijestolje", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li očekivano da Charles nakon prvog tjedna na prijestolju ima podršku 70 posto Britanaca, Rakić je kazala da je on svojim nastupima dobio na popularnosti, ali i povjerenju da će biti dostojan svoje majke.

"Tu mu Britanci daju naklonost, za razliku od onog otprije dva i pol desetljeća kad je bio meta skandala i kad su se svi s užasom okretali jer to nitko u kraljevskoj obitelji nije očekivao", kazala je Rakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i je li narod sada prihvatio njegovu suprugu Camillu.

"Mislim da je i mislim da je tu Camilla, osim što se dogodilo to što se dogodilo, rastava i udaja za sadašnjeg kralja, vrlo dobro odigrala ulogu. U drugom je ili trećem planu, ne ističe se. Shvatila je da se udala za instituciju i da se tu treba ponašati na određeni način. Ona nikad nije davala intervjue, osim nedavno kada su ljudi prvi put čuli njen glas. Isto kao i što kraljica nikad nije davala intervjue, a bila je najprisutniji ženski lik u svijetu", kazala je Rakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo