RAKETIRANJE BANSKIH DVORA: / Šestorici oficira JNA sud je odredio istražni zatvor. Slijedi li raspisivanje tjeralice?

Image
Foto: screenshots / YouTube

Ako se osumnjičeni oficiri bivše JNA ne odazovu pozivima iz Hrvatske slijede im tjeralice.

15.12.2017.
17:31
screenshots / YouTube
VOYO logo

Istražni zatvor odredio je sud protiv umirovljenog generala JNA-a Ljubomira Bajića (78), te još pet osumnjičenih za rakteni napad na Banske dvore 7. listopada 1991. godine kojim se pokušalo likvidirati hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Ocijenjeno je kako su okolnosti zločina što im je stavljen na teret dovoljnje za određivanje istražnog zatvora, a to je i pretpostavka za raspisivanje tjerlice za šestorkom koja trenutno nije dostupna hrvatskom pravosuđu.

Uz Bajića, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika u napadu na Banske dvore Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu tereti i načelnika u protuzračnoj obrani Slobodana Jeremića (68), načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đuru Miličevića (62), referenta u tadašnjem KOG-u ratnog zrakoplovstva Čedomira Kneževića (66) i dva pilota izvršitelja Ratka Dopuđu (61) i Davora Lukića (59).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što su planirali

Prema upravo potvrđenim detaljima iz rješenja o provođenju istrage šestorica osumnjičenih umirovljenih oficira JNA su bili realizratori plana što ga je imao zapovjedni vrh vojske SFRJ za rušenje ustavom propisanog državnog i društvenog uređenja, te sigurnosti Republike Hrvatske. To su odlučili ostvariti likvidacijom tadašnjeg predsjednika, ali su istovremeno morali znati i da će napadom na gusto naseljeni centar Zagreba ubiti i druge ljude koji se zateknu u njegovoj blizini. Računali su i na velika razaranja objekata, vjeruju istražitelji.

Zato je Jeremić po Bajićevoj zapovijedi stigao helikopterom na aerodrom Udbina gdje se nalazio 105. lovačko bombarderski avijacijski puk tadašnjeg Ratnog vazduhoplovstva i protuvazdušne obrane JNA, te se sastao s Miličevićem kako bi dogovorili detalje napada. Jeremić je Miličeviću prenio i informacije što ih je dobio od Kneževića, kontraobavještajca koji je saznao gdje će se točno nalaziti predsjednik Tuđman. Miličević je nakon tog sastanka izdao zapovijed Dopuđi i Lukiću za raketiranje Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad s dva Galeba

Dva Galeba, G-4 poletjela su s aerodroma Udbina prema Zagrebu i ispalila bombe MK-82 na Banske dvore u kojima se trebao održati sastanak trojice državnih dužnosnika, Tuđmana, Ante Markovića i Stjepana Mesića. Nakon tog prvog napada ispaljeno je još 16 raketa M-74, također prema Banskim dvorima.

Prvotni plan pripadnika JNA nije realiziran, jer je Tuđman sa svojim gostima napustio dvoranu u kojoj je ručao. No jedan civil u tom napadu je ubijen, dok su još četvorica ranjena. Na Banskim dvorima i okolnim objektima nastala je materijalna šteta u iznosu od oko 35.000.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo