ISKRCAVANJE NA MIRNOM OTOKU / Što se zbiva? Projektili velikog dometa i rakete sablaznili stanovnike Mljeta: 'On je naša prva linija obrane'

Image
Foto: Morski.hr

Vojno iskrcavanje na Mljetu iznenadilo je tamošnje stanovnike, a stručnjak objašnjava kako to nije neuobičajeno

18.2.2022.
11:07
Morski.hr
VOYO logo

Stanovnici Mljeta ostali su iznenađeni kada su ugledali kako se na njihov mirni otok iskrcava desantni brod minopolagač Krka. Brod je na taj otok u srijedu dostavio popriličan broj vojne opreme i osoblja, pa su se mnogi s razlogom upitali što se zbiva?.

Na Mljetu se nalazi radarska postaja, no kako doznaje Morski.hr od izvora bliskog Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH), ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a doista rijetko vojnim brodovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o sustavu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na raketnim topovnjačama Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV., a može ih se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vježbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala", objasnio je.

'Prva linija obrane'

Dodao je kako su radarske postaje glavne u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu te da je Mljet od vremena Jugoslavije bio tzv. "prva linija obrane", dok primjerice Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uvjet da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali. Preciznije, mi držimo Jadran, a Italija pojačava zapadni ulaz u Jadran – pojasnio nam je i dodao da detalji spadaju u strateški dio obrane RH, pa ostatak nije za javnost", pojašnjava.

Jug Jadrana je, što se nadzora tiče, izuzetno dobro pokriven i često su radari hvatali albanske švercere koji su uredno dojavljivani MUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektili velikog dometa

Na Mljet su tako stigli RBS-15 protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu "ispali i zaboravi", sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sustavom za napad na kopnene ciljeve. Konstruiran je tako da bude otporan na elektronička ometanja.

Image
Foto: Morski.hr

Iskrcavanje na Mljet

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice te tri mobilna obalna lansera. Nova inačica RBS-a odlikuje se vrlo dobrim karakteristikama penetracije preko protivničke obrane primjenom stealth tehnologije, ali i čitavog niza iznenadnih manevara na niskim putanjama u završnoj fazi leta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna značajka projektila inačice Mk. 3 je domet koji iznosi 200 kilometara, dok je duljina 4330 mm, promjer 500 mm, a masa u letu 630 kg. Dizajn projektila rezultirao je visokom efektivnom korisnosti, pouzdanosti, lakim i dugačkim intervalima održavanja, a životni vijek se procjenjuje na 30 godina.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo