NEPOŠTIVANJE COVID MJERA / Fuchs o otkazima u školama: 'Upozorenja ne mogu ići do unedogled. Ne bojimo se tužbi'

'Ne bojimo se tužbi, ali svako ima pravo tužiti. Situacija u ovom slučaju je poprilično čista', rekao je ministar obrazovanja

2.12.2021.
12:03
VOYO logo

Od 16. studenog u državnim i javnim službama obavezne su covid potvrda, a zbog nepoštivanja covid mjera na pomolu su i prvi otkazi u školama. Naime, otkaze bi mogli dobiti nastavnici koji odbijaju testiranje i nisu cijepljeni, a kojima su ravnatelji škola uputili i drugo upozorenje zbog neopravdanog izostanka s posla.

O mogućnostima otkaza za nastavnike koji odbijaju pokazati covid potvrde na ulasku u škole u četvrtak je govorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije nekih 10-ak dana je bilo 150 djelatnika u školama koji su odbijali ići na testiranja i pokazivati potvrde. To se smanjivalo, u ovom trenutku ne znam točan broj. Nadam se da će čitav sustav profunkcionirati bez primjene drastičnih mjera. Ako se nastava ne bude mogla održavati, ravnatelji su dobili naputke da nađu zamjenu jer djeca i nastava ne smiju trpjeti”, poručio je ministar obrazovanja prije sjednice Nacionalnog vijeća.

Image
'NEMAMO MEHANIZAMA' /

Prosvjetari dobili drugu opomenu pred otkaz zbog covid potvrda: 'Učenici ne smiju biti zakinuti'

Image
'NEMAMO MEHANIZAMA' /

Prosvjetari dobili drugu opomenu pred otkaz zbog covid potvrda: 'Učenici ne smiju biti zakinuti'

'Ne bojimo se tužbi'

Ministar Fuchs je, govoreći o mogućim rokovima koje takvi radnici imaju prije negoli dobiju otkaz, kazao da pokazuju "popriličnu toleranciju" te da ne nastupaju grubo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi znate da je zakonska odredba da nekome tko bez opravdanog razloga ne dođe na posao tri ili pet dana može biti uručen izvanredni otkaz. Mi smo išli s upozorenjima, ali to ne može ići u nedogled", poručio je.

Upitan boji li se tužbi zbog cijele situacije, Fuchs je jasno rekao da je situacija poprilično čista. "Ne bojimo se tužbi, ali svako ima pravo tužiti. Situacija u ovom slučaju je poprilično čista”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neandertalni epidemiolozi'

Govorio je i o obveznom cijepljenju. "Hoće li se donijeti odluka o obveznom cijepljenju, zaista nije do nas. Vidite da se pandemija ne kreće u smjeru smirivanja nego daljnjeg kompliciranja. Ne znamo još što je s ovom zadnjom varijantom, možda zaista ispadne da je lakši oblik, ali može se okrenuti i u drugom smjeru.

U tom će slučaju države i vlade sigurno razmišljati o tome hoće li uvesti obvezno cijepljenje ili ne. Jer uz sve ove neandertalne epidemiologe činjenica je da je problem, uz stalne mutacije virusa, bazen ljudi koji obolijevaju i održavaju pandemiju i omogućavaju da se virus može replicirati u bezbroj varijanti", poručio je, dodajući da će se "neandertalni epidemiolozi" prepoznati sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Čudnovate varijante ulaska u škole'

Opisao je potom na koje načine nastavnici uspijevaju ući u školu bez covid potvrde.

"Imali smo čudnovate varijante ulaska u škole. Sretna okolnost je da imamo većinu škola u kojima je bilo jedna do dvije takve osobe. Vrlo je mali broj škola u kojima je bilo 2 i više osoba koje su odbijale pokazati potvrdu. Čak smo i tamo gdje netko pokušava nasilno ući u prostor, rekli ravnateljima da mogu angažirati zaštitarsku službu i mi ćemo pokriti troškove", zaključio je ministar Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo