POLICIJA I BARIKADE NA JAKUŠEVCU / Radnici Čistoće otpad voze na mjesto prvog odrona, ali ga ne istovaruju: 'Svakako da je strah među njima'

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

Poslodavac inzistira da se nastavi s odvozom, ali među radnicima postoje negodovanja

5.12.2023.
10:41
Emica Elvedji/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon drugog odrona na Jakuševcu u manje od mjesec dana, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet za RTL Danas je rekao da se nada kako će redovan odvoz otpada iz grada krenuti već danas. Slično je najavio i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je također kazao da bi normalno odlaganje trebalo krenuti već danas.

Kako piše 24 sata, radnici Čistoće dovoze smeće na deponij, i to na mjesto kod prvog odrona jer se to tako od njih traži. Ipak, ne istovaruju ga, nego se okreću i odlaze nazad zbog neadekvatnih uvjeta za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati su poručili kako radnici neće ići na odlagalište dok im se ne zajamči sigurnost, na što je Korlaet rekao da to nije njihova namjera te da im žele osigurati adekvatne uvjete rada i da budu sigurni.

Otpad se dovozi na plohu šest, a još se ne zna je li sigurna za rad

"Dovozi se otpad na plohu šest, gdje se dogodio prvi odron. Nemamo još nikakvu potvrdu, ni od poslodavca ni od Grada da je baš ta ploha sigurna za rad djelatnika. Mi ćemo pričekati u koordinaciji s ostalim kolegama", rekao je Pavao Barbarić, glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata u podružnici Čistoća, za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavac inzistira da se nastavi s odvozom, ali među radnicima postoje negodovanja.

"Svakako da je strah među radnicima, kad se dogodi ovakva katastrofa", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne može se više oslanjati na sreću'

Na pitanje kako je ta ploha sigurna, ako još nije gotova istraga nakon prvog odrona, rekao je da ih to začuđuje i relativno zabrinjava.

"Ne može se više oslanjati na sreću, potrebno je osigurati rad na siguran način", dodao je Barbarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da biootpada na odlagalištu ima, ali ne zna u kojim količinama. Smatra da je moguće da je to uzrok odrona jer je takav otpad živ i pun plinova.

Podsjetimo, jučer malo prije 7 sati ujutro došlo je do novog odrona na Jakuševcu, drugog u manje od mjesec dana. Od troje radnika, jedan je teže ozlijeđen, ali izvan životne opasnosti. Ostao je bez ruke, ima slomljena rebra i druge ozljede, a Tomašević je otkrio da su se čuli s njegovom obitelji i izrazili žaljenje zbog ozljede. Obitelji je ponudio svu pomoć gradske uprave i poduzeća te poručio da radniku i njegovim najbližima stoje na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali radnici su lakše ozlijeđeni, neki su bili u stanju šoka, no pušteni su na kućnu njegu.

U međuvremenu, Tomašević umiruje Zagrepčane te uvjerava da neugodan miris koji osjećaju nije opasan za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz stalne mjerne postaje, iz grada su naručili i dodatna mjerenja kakvoće zraka pomoću mobilne postaje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Je li bilo nepravilnosti na Jakuševcu? Prije 2 tjedna Inspekcija zaustavila kamione, sumnja se da su došli iskrcati biootpad

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo