REAKCIJE NA PUPOVCA / Radin za RTL: 'Hrvatska ne može biti faktor nestabilnosti u regiji koja je nestabilna od temelja'

Gost RTL-a Danas bio je dugogodišnji saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin

28.8.2019.
18:45
VOYO logo

Izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca ovih su dana izazvale mnoge reakcije, a između ostalog, dio javnosti mu zamjera što je upozorio da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji. 

Radin je u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Damirom Gregoret rekao da on ne bi govorio na taj način, ali je istaknuo potrebu sagledavanja konteksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne bih upotrijebio te riječi, no slažem se potpuno s kolegama iz HNS-a da treba sagledati kontekst u kojem su te riječi izrečene, a kontekst je da se prema Srbima dogodilo nasilje'', podsjetio je Radin i naglasio da kontekst ne može opravdati izrečeno, on samo objašnjava.

''Načisto sam oko te izjave. Hrvatska ne može biti faktor nestabilnosti u jednoj takvoj regiji koja je nestabilna od temelja. Hrvatska može biti samo faktor stabilnosti'', smatra Radin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok ima i onih koji smatraju da bi Pupovac svoju izjavu trebao povući, Radin smatra da o njoj treba razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem te je podsjetio da Plenković i jest pozvao na razgovor: ''Cijenim premijera i kada govori o tome da treba jednom stati s ovom spiralom mržnje, kojoj su ponajprije pridonijeli svi oni koji su sudjelovali u pravom fizičkom nasilju''.

''Ono što je bitno jest da ova zemlja treba stabilnost, upravo da ne bude faktor nit svoje niti tuđe nestabilnosti, a da bi mogla biti stabilna, treba stabilnu Vladu, a da bi imala stabilnu Vladu treba stabilan parlament'', istaknuo je Radin odgovarajući na pitanje prijeti li vladajućoj koaliciji raspad, a dočekalo ga je i pitanje bi li se Pupovac trebao ograditi od izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pripadnike nacionalnih manjina svaki put kada se u zemlji naše matične kulture, ali to nisu zemlje u kojima mi živimo, mi živimo ovdje, nešto dogodi, od prvih se traži da se mi ogradimo - to je jedno nasilje koje se vrši nad nama i jedan pritisak. Naravno da se mi ne slažemo s tim izjavama, one prije svega nas dovode u neugodan položaj. Niti se ja slažem s tim izjavama, niti se – siguran sam, a o tome i razgovaramo, slaže Pupovac. S ekstremnijim izjavama se nikada ni nije slagao pa se ne slaže ni sada'', istaknuo je Radin u razgovoru za RTL Danas dodavši kako je siguran u pogledu daljnjeg nastavka rada koalcije da će doći do konvergencije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo