Radimir Čačić: U javnoj upravi su kao u monarhiji

'Mirovine iz rada se ne diraju.

6.12.2011.
22:37
VOYO logo

Budući potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u velikom je intervjuu za NovuTV kazao kako će biti otkaza u javnoj upravi, ali da to nisu "nikakvi spektakli, nikakvi otkazi za desetine tisuća ljudi". Pojasnio je da će se u javnu upravu "prema kriteriju kvalitete ulaziti i kriteriju nekvalitete izlaziti, i tako svake godine".

Kazao je i da apsolutno očekuje od direktora javnih tvrtki da mu ponude mandate jer je to "minimum koji mogu učiniti". Nadalje, kazao je kako je nelikvidnost danas gora u apsolutnim brojevima nego 2000. godine, te je potvrdio da će se država zadužiti kako bi spasili likvidnost – baš kao i prije 11 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Država koja ne plaća obveze nije država'

"Ključno je bilo da smo se dugoročno zadužili da bismo kratkoročno spasili likvidnost. I tada je bilo skoro dovoljno da se 26 milijardi nelikvidnosti riješi. Sada ćemo isto napraviti, bez obzira na teške uvjete, ali obveze države se moraju plaćati. Država koja to ne radi nije država", kazao je Čačić.

Najavio je da će pokušati naplatiti 20 milijardi kuna duga 'fikus' tvrtki, no kazao je kako na taj novac ne treba računati te da na njega treba zaboraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba spasiti što se da spasiti. Najveći problem su tvrtke koje su u ovoj krizi, koja je primarno hrvatska, na koljenima, koje su u obvezi prema državi, na to plaćaju 14 posto kamatnu stopu, to ne može izdržati normalno gospodarstvo. Tu država treba preuzeti obvezu velikog vjerovnika. To je u očima onih koji nisu spašeni nepravedno. Mi moramo odlučiti, ako je ugroženo 100, moramo spasiti 85", kazao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo