Evo zašto je Čačić zadovoljan kaznom

Radimir Čačić nepravomoćno je osuđen na 22 mjeseca zatvora s rokom kušnje od tri godine, te mu je u tom razdoblju zabranjena vožnja u Mađarskoj.

29.6.2012.
16:13
VOYO logo

Sutkinja Županijskog suda u Kaposvaru Krisztina Kostyal prilikom donošenja odluke uvažila je velik dio argumenata obrane prvog potpredsjednika hrvatske Vlade Radimira Čačića. Prihvatila je i one od kojih su Katlin Liptak – vozačici Škode, supruzi poginulog Gyorgya Liptaka i kćeri poginule Imrene Antal – suze navrle na oči.

Dogodilo se to za vrijeme iznošenja završne riječi obrane, koja je uslijedila nakon optužbe. Obrazloženje uvjetne kazne također je gledala s tugom, u nevjerici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vještak je napomenuo da g. Liptak ne bi poginuo da je bio vezan sigurnosnim pojasom, a da su samo gospodin i gospođa Liptak bili sami u automobilu, ishod bi bio drugačiji", navela je sutkinja.

Antal imala drugih bolesti i tegoba

"Gospođa Antal je imala 81 godinu i osim ozljeda iz nesreća imala je i drugih bolesti i tegoba. I one su, naravno, pridonijele tome da nije preživjela nesreću koju bi neka mlađa osoba boljeg zdravstvenog stanja preživjela", kazala je sutkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od okolnosti vožnje, Čačiću je sutkinja uvažila da je moglo doći do povremene magle na prometnici, ali ga je opomenula da je zbog toga trebao biti odgovorniji i smanjiti brzinu. Brzina, kao ni činjenica jesu li na Škodi bila upaljena zadnja svjetla, ustvrdila je, nije moglo biti utvrđeno, pa je sud uvažio najniže vrijednosti brzine koje su ponudili vještaci.

Nesloga vještaka dovela do prihvaćanja najnižih vrijednosti brzine

Brzina je, naime, bila osnovni prijepor – obrana se pozivala na vještaka koji je navodio da se Škoda Liptakovih kretala čak 80 kilometara na sat, te da je na nju naletio Čačić s brzinom koja je čak 10 kilometara na sat niža od maksimalno dopuštene, odnosno da je vozio 120 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužba je tvrdnje temeljila na iskazu vozačice koja je u retrovizoru vidjela svjetlo koje joj se približava velikom brzinom, ali i nalazu vještaka. Drugi je vještak dopuštao mogućnost da je Čačić vozio čak i do 160 kilometara na sat.

Trebao voziti sporije i nije poštivao razmak

Zato je kao osnovni Čačićev krimen, uz neprilagođenu vožnju zbog magle, utvrđeno nepoštivanje zakonom propisane udaljenosti između automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udaljenost je propisana, kako je naglasila Kostyal, "zato da bi vozilo koje nailazi imalo dovoljno vremena da bi zakočilo ili usporilo".

Čačić se ogradio od Milanovića

Osuđeni Čačić je i u svom završnom izlaganju, ali i nakon izricanja presude, kazao da u potpunosti prihvaća odluke suda. Ogradio se od izjava poput onih premijera Zorana Milanovića o mađarskom pravosuđu kazavši da na izjave nije imao nikakvog utjecaja i da ni u jednom trenutku nije htio politizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temu je otvorio odvjetnik Katlin Liptak, koji je citirao Milanovića kazavši da pred sudom u Kaposvaru ne stoji političar ni država iz koje on dolazi, nego pojedinac.

Osobno i ljudski mu je važno brisanje iz kaznene evidencije

Čačić se zahvalio sudu i istaknuo da mu je osobno i ljudski važan "dio presude gdje se potvrđuje brisanje iz kaznene evidencije". Napomenimo i da je velik dio završne riječi optužbe prošao u dokazivanju da je Čačić mijenjao iskaz, što je pak pobijala obrana. Čačić je čak zaključio da je njegov iskaz bio najdosljedniji, odnosno da je konzistentnost karakteristika "gotovo isključivo njegovog iskaza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjetnom kaznom je zadovoljan.

Prvi potpredsjednik Vlade platit će i četiri petine sudskih troškova suđenja – 1,98 milijuna forinti, što je nešto više od 50 tisuća kuna, dok će ostatak pokriti mađarska država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalin Liptak je nakon izrečene presude izjavila je: "Uzrujana sam i razočarana sudskom presudom jer je preblaga. Nisu dali dovoljnu težinu slučaju. To možemo zahvaliti mađarskoj policiji i vještacima". Dodala je kako će razmotriti opciju i privatne tužbe protiv Čačića.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo