RADIMIR ČAČIĆ ĆE POMOĆI PLENKOVIĆU DA SASTAVI VLADU: / 'Dat će svoj potpis i Štromar iz HNS-a. To je gotovo'

Image

Uvjeren je da će uskoro još zastupnika podržati HDZ i da će Plenković stabilno vladati još četiri godine

6.7.2020.
12:58
VOYO logo

Narodna stranka – Reformisti, koja je na parlamentarnim izborima osvojila jedan mandat, podržat će HDZ-ovu Vladu Andreja Plenkovića, u ponedjeljak je za Hinu potvrdio predsjednik stranke i varaždinski župan Radimir Čačić.

Svoj jedini mandat Reformisti su osvojili u 3. izbornoj jedinici gdje je izabran upravo Čačić. Komentirajući rezultate izbora rekao je da su bili iznenađenje u odnosu na ankete i da su bila ključna dva razloga – mala izlaznost i puno rubnih mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je da se njihov rezultat cijele postizborne noći kretao između nula i tri mandata.

'Optimalan rezultat'

"Za par stotina glasova izgubili smo mandat u 6. izbornoj jedinici Darinka Dumbovića i na kraju za koju tisuću u 2. izbornoj jedinici Željka Lackovića. Moglo je završiti i ovako i onako. Recimo, ona grupacija Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom završila je s tri mandata", komentirao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Reformista smatra da je konačni rezultat izbora optimalan za Hrvatsku u ovom trenutku.

"Očito je da lijevi centar nema snage da preuzme vlast, a da desni centar sad stvarno može postati desni centar. Zato jer Plenković sa svojih 66 mandata, uz podršku HNS-a, našu podršku i manjince, za formiranje Vlade ima 76 zastupnika", rekao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da nikakvi radikali i ljudi "s političkim porukama i stavovima ispod europskih civilizacijskih dosega" nisu u poziciji da ga ucjenjuju.

Svoju bivšu stranku HNS, iz koje je isključen 2014. opisao je kao "završenu priču" jer su sa 14 mandata pali na devet na prošlim izborima i sada na jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne traži ništa

Čačić je dodao da je Reformistima važno da su prisutni u parlamentu.

"Od Vlade ne tražimo apsolutno ništa niti da budemo u Vladi. Jedini naš zahtjev je da sjever ima ravnopravni tretman kao i svi drugi", kazao je Čačić pojasnivši da to znači bržu realizaciju projekata pruge Čakovec-Varaždin-Krapina-Zagreb, cesta i obilaznica te centralnog operacijskog bloka varaždinske bolnice s apliciranjem na europska sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao župan Radimir Čačić neće ići u saborske klupe već će njegovo mjesto zauzeti potpredsjednica stranke Natalija Martinčević, koja je bila druga na listi u 3. izbornoj jedinici, a imala je i drugi rezultat preferencijalnih glasova.

Čelnik Reformista, stranke koja je osvojila jedan mandat na parlamentarnim izborima, izjavio je kako će pripomoći Plenkoviću da sastavi Vladu te da nema nikakve dvojbe da će premijer u tome uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je osvojio 66 mandata, a s osmero manjinaca, jednim reformistom i jednim mandatom HNS-a ima potreban broj od 76 ruku.

'Neka što prije krene raditi'

"Nemamo što tu raspravljati, mi dajemo svoj glas, kao što smo i prije najavili. Dat će svoj potpis i Predrag Štromar iz HNS-a. To je gotovo i neka Plenković što prije sastavi Vladu i krene raditi. Ne tražimo nikakva ministarstva niti pozicije, tražimo samo korektan odnos prema projektima na sjeveru Hrvatske", rekao je Čačić za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeren je da će uskoro još zastupnika podržati HDZ i da će Plenković stabilno vladati još četiri godine, budući da ga, kaže, nitko ne može ucjenjivati. "Nema potrebe razgovarati s čudnim ljudima čudnog imena", rekao je Čačić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo