MISTERIJ U PRIBISLAVCU / Računovotkinja umrla, a iz blagajne nestalo milijun kuna. Načelnica se brani: 'Nisam vidjela ni kune'

Nakon iznenadne smrti računovotkinje otkriveno je da se općinski novac uplaćivao na privatne račune

31.8.2019.
20:24
VOYO logo

Nevjerojatna priča u malom međimurskom mjestu Pribislavec! Nakon iznenadne smrti računovotkinje otkriveno je da se općinski novac uplaćivao na privatne račune. I to godinama.   Navodno je novac uplaćivala samoj sebi. Ni državna revizija ni ministarstvo financija godinama nisu primijetili da nešto ne štima. 

Da stvar bude još nevjerojatnija Općina Pribislavec uvrštena je u skupinu najtransparentnijih. Institut za javne financije ocijenio ju je čistom peticom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računi su glasili na pokojnicu, a tko je novac dizao?

Bila mi je kao sestra. Napisala je to u posljednjem pozdravu svojoj kolegici načelnica Općine Pribislavec. Otišla je na godišnji, a čim se vratila - ponovno šok. 

''Prvi radni dan i šokantna vijest. Vjerujte, teško mi je'', kaže Višnja Ivačić, načelnica Općine Pribislavec (HNS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno da će mještani prvo upirati prst u živu mene kao odgovornu osobu, ali ja znam da ni kune nisam od tog sredstva ni vidjela ni preuzela'', dodaje Ivačić.

Načelnica je već deset godina i nikada nije posumnjala da bi računovođa nešto petljala s uplatama.  No, kad je na njeno mjesto došla nova zaposlenica otkriveno je kako je godinama novac s općinskog računa lijegao na račune pokojne kolegice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Računi su glasili na pokojnu, a tko je dizao, to će istraga pokazati.''

Prvo su iznosi bili sitni, potom po 1000 kuna, ali je u posljednje vrijeme gramzivost postala i veća pa je jednog dana prebačeno čak 20.000 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''O iznosu trenutno ne mogu govoriti. Radi se o velikim sredstvima", kaže načelnica.

Nagađa se da je riječ o više od milijun kuna, a cijeli godišnji proračun općine je sedam i pol. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Cijela država nam je u istom stanju", kaže jedan građanin.

''Dok sirotinja dojde po jednokratnu pomoć , u kasi nema novca. A sad se vidi da je bilo novca'', dodaje drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Pribislavca i kažu kako ne vjeruju da je pokojnica bila u stanju takvo što učiniti, aslično misle i politički protivnici načelnice.

''Nikad u životu ne bih, pogotovo na gospođu našu pokojnu, svalio nešto takvoga", kaže Zoran Tomašić, zamjenik predsjednika Općine Pribislavec (HDZ). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na pitanje tko je onda kriv, Tomašić odgovara: ''U ovom trenutku možemo samo nagađati, ali sama pretpostavka, mislim da je više osoba u samu priču upleteno.''

Ne upiru prstom da je netko kriv, ali znaju, kažu, tko je odgovoran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi tražimo neopozivu ostavku općinske načelnice jer ona iz moralnih i društveno odgovornih razloga ne bi trebala dalje voditi općinu Pribislavec'', kaže Matija Ladić, bivši predsjednik Općinskog vijeća (Demokrati).

Cijeli je slučaj preuzela policija, a odvjetnik općine je obustavio i ostavinsku raspravu pokojne računovotkinje i to u posljednji trenutak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo