Putnici u strahu izbjegavaju vožnje vlakovima

Učestale željezničke nesreće koje su u zadnje vrijeme zadesile vlakove Hrvatskih željeznica uplašile su brojne putnike. Zbog niskih cijena najviše 'riskiraju' studenti i umirovljenici.

12.1.2010.
9:16
VOYO logo

Najbrojnija populacija među putnicima domaćih vlakova su studenti i umirovljenici, a u korištenju usluga Hrvatskih željeznica nije ih obeshrabrila tragedija nagibnog vlaka u Rudinama prošlog ljeta, kao ni cijeli niz izlijetanja s tračnica proteklih mjeseci. Priznaju, ipak, kako su niske cijene karata glavni razlog tome, piše Slobodna Dalmacija.

Osobe koje često putuju vlakom kažu kako od 150 raspoloživih mjesta bude popunjeno samo oko 15, i to ponovno uglavnom studentima i starijim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redoviti korisnici HŽ-ovih usluga tvrde da se ne boje nove nesreće jer smatraju da su uzroci otklonjeni.

Nedugo nakon što se taj vlak uputio prema Zagrebu, sa splitskog kolodvora krenuo je i vlak prema Perkoviću. Ljubica Belić iz Primorskog Doca kaže da na toj relaciji putuje pune 34 godine, od čega četiri godine srednjoškolskog školovanja te tri desetljeća na posao u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nesreća se ne bojim jer, ako bih razmišljala na taj način, ne bih izašla ni na ulicu, budući da nikad ne znaš hoće li te, naprimjer, auto udariti'', rekla je Ljubica Belić iz Primorskog Doca za Slobodnu Dalmaciju.

U HŽ-u tvrde da se pad prometa bilježi samo na području Splita, dok je u ostatku Hrvatske prodaja karata u prošloj godini porasla za četiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. 1. - na ulazu u kolodvor u Perkoviću kompozicija teretnog vlaka s osam vagona, koji su prevozili umjetno gnojivo, iskliznula je iz tračnica. Razlog nesreće bilo je pucanje prve osovine vagona, ozlijeđenih nije bilo.

7. 1. - vlak koji je prometovao iz Križevaca prema Zagrebu udario je u snježni nanos, pri čemu mu je slomljen plug na čelu garniture. Ozlijeđenih nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. 1. - na željezničkom kolodvoru u Novskoj iz tračnica je iskočio putnički vlak, koji je prometovao prema Sisku. Srećom, nitko od tri putnika nije ozlijeđen, a do nesreće je došlo jer je s vlaka starog 30 godina ispao motor generatora za hlađenje garniture, koji je udario u skretnicu.

21. 12. - dvije su osobe teže, a 60 lakše ozlijeđene kada je vlak na relaciji Sisak-Zagreb, zbog otkazivanja kočnica, iskočio iz tračnica i zabio se u betonski odbojnik na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. U vlaku je bilo stotinjak putnika, većina je iz Siska putovala na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18. 12. - došlo je do kvara na izolaciji uređaja za osiguranje na željezničko-cestovnom prijelazu u zagrebačkome naselju Dubravi. Istog dana na prijelazu između kolodvora Novske i Dubice traktor je podletio pod putnički vlak. Dvije su osobe poginule, a jedna je teško ozlijeđena.

21. 11. - kompozicija teretnoga vlaka sa 16 vagona u kolodvoru Sušak-Pećine iskočila je iz tračnica, pri čemu je lakše ozlijeđen strojovođa. Materijalna šteta bila je velika jer su oštećeni vagoni, kontejneri sa sojinom sačmom, kontaktna mreža i kolosijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19. 12. - nije riječ o nesreći, ali nezadovoljstvo putnika bilo je veliko - putnici dvaju nagibnih vlakova iz Zagreba prema Splitu i onih koji su se vozili u suprotnom smjeru satima su se smrzavali u Lici, nakon što su se vlakovi pokvarili zbog snijega i hladnoće. Na odredište su stigli tek nakon 16 sati.

12. 11. - na željezničkom kolodvoru u Ogulinu jedan vagon teretnog vlaka iskočio je iz tračnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201001100552006

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo