izvanredna konferencija / Pusić: 'Nemamo definitivnu potvrdu da je na fotografiji Tomislav Salopek'

Pusić je na izvanrednoj konferenciji rekla da nije sigurno je li tijelo s fotografije zaista Salopekovo i da nije sigurno hoće li ikada biti u potpunosti potvrđeno

13.8.2015.
14:02
VOYO logo

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sazvala je izvanrednu konferenciju za novinare u 14 sati na kojoj se obratila javnosti.

"Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za građevinsku tvrtku u Egiptu. Otet je 2. srpnja, a osam dana nakon, za njega su tražili novac", započela je Pusić konferenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo kontakata od njegovih otmičara do 5. kolovoza kad je objavljena njegova snimka u položaju karakterističnom za Islamsku državu. Kada više nije tražen novac, traženo je, i to je bio prvi veliki loš znak, da se oslobode muslimanske žene iz egipatskih zatvora. Nije bilo specificirano jesu li pripadnice neke organizacije ili traže li se neke konkretne osobe. Iz toga je zaključeno da se radi vrlo moguće o dvije različite organizacije - o jednoj koja je otela i drugoj koja se onda predstavila kao Sinaj egipatska grana", rekla je Pusić koja ipak nije htjela otkriti koliko je novca traženo u zamjenu za Salopeka.

"U roku od sat, dva nakon objave snimke koju je objavila organizacija Islamska država pokrajina Sinaj, bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima i pričali s egipatskim ministrom vanjskih poslova, a u roku od 24 sata od objave, bili smo u Kairu sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka. Posebno suosjećamo s obitelji koja je pod ovim izuzetno teškim okolnostima ozbiljna i hrabra. Bori se za svaku mogućnost spašavanja i pronalaženja Tomislava Salopeka. Bori se i na licu mjesta te u tome daje primjer svima nama", nastavila je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliku pomoć cijelo vrijeme dale su nam egipatske vlasti koje su od početka vrlo aktivno uključene i zahvaljujem im. Istim intenzitetom rade i u ovom trenutku. Veliku pomoć dala je Francuska. Predsjednik Hollande je na otvaranju novog dijela Sueskog kanala govorio o novim načinima pronalaženja Salopeka. Surađujemo sa svim većim zemljama EU i mnogim zemljama svijeta koje su nam ovdje pružile veliku pomoć. Islamska zajednica u Hrvatskoj i muftija Hasanović i cijela zajednica se uključila u pokušaje i napore oko spašavanja Tomislava Salopeka. Muftija Hasanović se obratio i egipatskom muftiji kako bi od njega zatražio pomoć u ovome. U ovome trenutku vrlo važno je naglasiti da Islamska država nema domovinu i nema religiju, nego se koristi terorom da bi postigla svoje ciljeve", rekla je Pusić.

Prvi puta se dogodilo da je u Egiptu otet stranac i prvi puta se dogodilo da je tako nešto učinjeno u gradu Kairu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što se dogodilo pokazuje da međunarodna koalicija za borbu protiv Islamske države kao terorističke organizacije je danas važnija i treba biti odlučniji nego ikada", naglasila je ministrica vanjskih poslova.

"Ovo je trenutak da se cijela Hrvatska okupi u jednom odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, da se cijela Hrvatska okupi u podršci obitelji Salopek, naročito hrabroj supruzi i sestri koje su se uputile kud god je trebalo da bi pomogle da se pronađe Tomislav Salopek", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu ni od naše strane ni od egipatske strane da je osoba na fotografiji zaista Tomislav Salopek. Međutim, što se tiče intenziteta naših i ostalih službi u ovoj situaciju, on ne popušta nimalo. Na maksimumu ćemo nastaviti raditi", otkrila je Pusić. 

"Do sada su sva devetorica otetih ljudi bili iz velikih država. U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću potvrditi da je osoba koja je pokazana jučer zaista Tomislav Salopek", dodala je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije sigurno hoće li ikada biti u potpunosti potvrđeno. Što se obitelji tiče, mislim da obitelj apsolutno zaslužuje podršku cijele zemlje. Cijelo ovo vrijeme drže se odlučno i hrabro i čekaju samo dobre vijesti".

"Tražit ćemo ga dok bude bilo kakvih izgleda da je živ i radit ćemo na identificiranju ove fotografije, ali i na svim drugim kanalima", rekla je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo