tučnjava u središtu Vukovara / Pupovac prozvao vlast i državu: 'Pogriješili su... Godinama drugi rade da Vukovar nije grad mira, nego grad nasilja'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'Vrijeme je da se u Vukovaru gradi tolerancija prema razlikama, a da se tolerancija prema nasilju pojedinih grupa koje uživaju neku vrstu zaštite od institucija države, da se s tim prestane', istaknuo je Pupovac

9.1.2024.
11:41
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Vrh SDSS-a komentirao je tučnjavu u središtu Vukovara u kojoj su brutalno pretučeni maloljetnici.

Boris Milošević je istaknuo da se ono što se dogodilo ne identificira pravilno. "Desetak djece je mirno hodalo gradom da bi napadači huligani čuli nekog od djece da govori ekavicom i to im je bilo dovoljno da ih počnu tući. Neki su pobjegli, neki nažalost nisu. Vidljivo je da su napadači huligani smatrali da mogu napasti fizički slabijeg, pretući djecu, da se mogu osjećati sigurno da im se ništa neće dogoditi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je na incident uoči Kolone sjećanja u Vukovaru prošle godine kada su napadnuti studenti iz Srbije u autu srpskih registracija. Napadači su zaustavili auto nasred ceste i to pred policijom, rekao je Milošević. Istaknuo je da SDSS očekuje jasnu reakciju, prije svega policije, potpunu istragu, pronalazak svih napadača i pravilnu kvalifikaciju djela za koje kaže da nije tučnjava.

"Zato podržavamo prosvjed koji su roditelji najavili jer tome treba stati na kraj. Nadamo se da će se djeca oporaviti", naveo je Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
strašni detalji brutalnog napada /

Ispovijest oca pretučene djece iz Vukovara: 'Moja djeca miješaju ekavicu. Pitali su ih jesu li Delije ili Grobari i počeli drobiti'

Image
strašni detalji brutalnog napada /

Ispovijest oca pretučene djece iz Vukovara: 'Moja djeca miješaju ekavicu. Pitali su ih jesu li Delije ili Grobari i počeli drobiti'

'Vrijeme je da se u Vukovaru gradi tolerancija prema razlikama'

Milorad Pupovac je istaknuo da je Vukovar grad razlika i različitih ljudi, po izgovoru jezika, etničkoj i vjerskoj pripadnosti, po političkim opredjeljenjima i navijačkim strastima.

"I to je bogatstvo, kao i u svakom drugom gradu. To se nažalost pretvara u povode za nasilje već godinama i to nasilje ima svoje političke pokrovitelje, političke poticatelje i ima toleranciju prema nasilju umjesto tolerancije prema razlikama. Vrijeme je da se u Vukovaru gradi tolerancija prema razlikama, a da se tolerancija prema nasilju pojedinih grupa koje uživaju neku vrstu zaštite od institucija države, da se s tim prestane", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da svi koji su do sada propustili napraviti ono što je potrebno, da to naprave", istaknuo je Pupovac.

'Neka država ne bude blaga...'

Država, Vlada i njezine institucije ne mogu imati toleranciju prema ljudima koji narušavaju ono što je u sportu najbolje, takmičenje u vještini, a ne u mržnji, ne u nasilju. I s time treba prestati, bez obzira je li riječ o Vukovaru ili nekom drugom mjestu, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da ova djeca što prije i bolje prežive ovaj strašan šok i da država počne konačno djelovati u skladu sa svojim pravilima i da ne bude blaga prema onima koji nisu ni prema djeci blagi", kazao je Pupovac.

"Odavno smo se izborili za mir u Vukovaru, sad godinama drugi rade na tome da Vukovar nije grad mira, nego grad nasilja. I to ne od većine nego manjine onih koji dobivaju podršku niskom formom interesa da bi održali atmosferu koja njima treba, ali gradu ne treba. Srbima ne treba, Hrvatima ne treba, nikome ne treba. Nadamo se da država, Vlada, vlast kao što očekuju i roditelji, sad će učiniti ono što treba – znati tko su naša djeca, a tko su nasilnici", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 2019. upozoravamo na ovakve slučajeve i tražimo djelovanje. Uspjeli smo kod dijela populacije. Nismo uspjeli tamo gdje naša moć ne doseže, tamo gdje je to pod kontrolom gradske uprave i gdje država nije napravila ono što je trebala. Reći ćemo to na sastanku koji slijedi, na sastanku vladajuće većine", naveo je Pupovac.

"Vlast i država su pogriješili, i u slučaju koji je naveo Milošević i kad su dopustili i svrstali se iza kolone u kojoj su bili simboli mržnje i poticanja na nasilje, a ne simboli pijeteta. Teško su pogriješili jer su ovakvi to doživjeli kao svoju pobjedu", komentirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji najavljuju prosvjed

Podsjetimo, do incidenta u Vukovaru došlo je u subotu nakon 22 sata. Napadači su prema neslužbenim infromacijama pripadnici navijačke skupine, no iz policije nema službene potvrde dok ne završi istraga.

Obitelji maloljetnika koje je u subotu pretukla skupina starijih mladića, članova navijačke skupine BBB, najavili su za subotu prosvjed ispred zgrade gradske uprave u Vukovaru, uz poruku da Vukovar mora biti grad siguran za život svih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada osoba od 25 i više godina premlati i umlati dijete od 15 godina, smijemo li šutjeti? Smije li cijeli jedan dan šutjeti gradska vlast i oporba? Smije li se dogoditi da policija za 48 sati ima uhićenog samo jednog napadača? Smijemo li slobodno hodati ovim gradom i ne bojati se kako govorimo, za koga navijamo, kako izgledamo? Hoće li sljedeći odstrjel biti tko nosi naočale, tko je nizak, a tko ima svijetlu kosu?", navodi se u pozivu na prosvjedni skup, koji je skupina ogorčenih roditelja uputila medijima.

Ne žele političare: 'Vi (ni)ste svoje rekli'

Političare se poziva da ne dolaze na prosvjedni skup koji će se održati u subotu ispred vukovarske gradske uprave s početkom u 10 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo političare da se odmaknu od ovog skupa. Vi (ni)ste svoje rekli. I vlasti i oporbi trebaju probisvijeti kako biste pred bilo koji značajan datum zakuhali, posvađali i razdvojili ljude. Vi ih financirate i dajete im podršku. Vi ih nazivate 'naši dečki'. Eto, neka to budu i dalje vaši dečki", poručuje se političarima uz isticanje kako Vukovarci nisu preživjeli rat da bi njihova djeca ratovala.

Istražni zatvor za uhićenog napadača

Općinsko državno odvjetništvo tražilo je pritvor za uhićenog napadača što je sudac i presudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istražni zatvor je određen u trajanju od 30 dana, a određen je zato što postoji zakonska osnova za mogući utjecaj na svjedoke, u konkretnom slučaju žrtvue. Isto tako, određen je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, obzirom da se radi o osobi koja je već evidentirana kao počinitelj kaznenog djela i osobi protiv koje se vode još dva postupka pred nadležnim Općinskim sudom", izjavio je sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Vukovaru Goran Miličević, piše HRT.

Policija i dalje traga za još trojicom osumnjičenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tučnjava u kojoj su pretučeni maloljetnici zgrozila Vukovarčane

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo