NEMA POSTUPKA PROTIV PREDSJEDNICE / Pupovac: 'Nisam bio u sukobu interesa, uvijek ću se suprostaviti nasrtajima na manjine

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučuje o (ne)pokretanju postupaka protiv niza visokih političkih dužnosnika i dužnosnica

8.2.2019.
11:30
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo bi donijeti odluke u predmetima protiv predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Postupak protiv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović neće biti pokrenut jer Povjerenstvo nije utvrdilo postojanje okolnosti za utvrđivanje sukoba interesa vezano za boravak u vili na otoku Visu 2017. godine.

Povjerenstvo predlaže da se ne pokreću daljnji postupci niti protiv ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda kao ni protiv potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac: Prihvatit ću odluku Povjerenstva

Kad je riječ o Pupovcu, protiv njega je prijavu podnijela U ime obitelji jer je bio u istom tijelu koje je dodjeljivalo financijska sredstva i u tijelu koje je financijska sredstva primilo. Referirali su se na to da je Pupovac član Savjeta za nacionalne manjine, a 2016. sudjelovao je u donošenju odluke o dodjeljivanju financijskih sredstava Srpskom narodnom vijeću (SNV) kojem je na čelu.

"Ovo nije prvi takav ili sličan slučaj koji smo imali pred ovim Povjerenstvom. Postoji mali tehnički problem - glasuje se za jednistvenu listu, odnosno svi članovi Savjeta glasuju za listu, a ne za pojedinu udrugu kojoj će se dodijeliti sredstva. Ako bi se svi izuzeli, osim vanjskih članova Vijeća, ne bi imao tko donijeti odluku. Sve do 2016. dužnosnik je pokazivao kako se to treba činiti, ali te se godine propustio izuzeti od glasovanja", rečeno je na sjednici na koju je došao i Pupovac te, između ostalog, kazao da će prihvatiti odluku Povjerenstva.

Očitovao se o predmetu i kazao da je 2016. sudjelovao u raspravi i ostao prisutan na glasovanju. “Ja se izuzimam iz rasprave kada je riječ o dodjeli sredstava za prava nacionalnih manjina. I to je tako bilo svake godine. 2016. sam sudjelovao u raspravi i bio sam prisutan na glasanju. Nema nikakvog traga da sam glasao. S obzirom na to da je 2016. uskraćeno financiranje SNV-u i drugim manjinama jer nismo htjeli podržati vladu Orešković-Karamarko, ja sam odlučio biti na glasanju. Kad se kampanjom protiv slobode govora bude nasrtalo na pripadnike manjina, ja ću biti na tim mjestima da se suprotstavim. To nije sukob interesa”, kazao je ranije jutros u Saboru Pupovac.

Je li prekršio Zakon ne izuzevši se od glasanja, Povjerenstvo će odlučiti kasnije kada uslijedi glasovanje, a izvjestiteljica članica Povjerenstva Tatijana Vučetić predložila je da donošenje odluke da je Pupovac prekršio zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Novaković predložila kaznu za Bandića

U slučaju Bandića riječ je o predmetu koji je pokrenulo samo povjerenstvo temeljem dostupnih saznanja sumnjajući da bi mogao biti u sukobu interesa zbog angažmana odvjetničkog društva Hanžeković, koje mu je platilo jamstvo za izlazak na slobodu od 15 milijuna kuna. Riječ je o jamčevini koju je pokojni Marijan Hanžeković platio iz svog džepa 2015. godine kad je Bandić bio uhićen u sklopu istrage u aferi Agram.

U ovom slučaju predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković kazala je kako je utvrđena zloporaba prava koja Bandiću pripadaju kao gradonačelniku jer su Grad Zagreb i gradska poduzeća sklopili ugovor o zastupanju s odvjetničkim društvom Hanžeković.

Povjerenstvo je upozorilo da je Bandić bio u odnosu ovisnosti jer mu je jamčevinu platio Hanžeković, a Novaković je navela da se odvjetnički ured Hanžeković jedini javio na objavljeni natječaj te je ugovore potpisao upravo Bandić. Kroz poslovni odnos s Gradom Zagrebom odvjetničko društvo ostvarilo dobit jer je vrijednost potpisanog ugovora 25 milijuna kuna za godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić se o slučaju očitovao pismenim putem, a Povjerenstvo će o predloženoj sankciji odlučivati naknadno. Naime, Novaković je predložila sankciju od 30.000 kuna koju bi Bandić trebao platiti u 10 rata.

Niz visokih dužnosnika i dužnosnica pred Povjerenstvom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njih, pred Povjerenstvom će se naći i prijave u slučaju varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića, HDZ-ova sisačkog župana Ive Žinića, gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i bivšeg gradonačelnika Petrinje Branka Kutije. Također, dat će i mišljenje u slučaju predsjednika i saborskog zastupnika Živog Zida Ivana Vilibora Sinčića.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo