PUPOVAC: / HDZ-u sada odgovara da se SDSS ne opredijeli, a kad im je trebalo dali smo glas

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić
2.12.2015.
11:31
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

"Prije početka kampanje i odluka o tome tko će biti naši kandidati za zastupnike, jedan broj naših stranačkih lidera su obrađivani, na njih je vršen pritisak, s ciljem da se pokuša utjecati na odluke glavnog odbora SDSS-a. S ciljem da stranka i njezina tijela donesu ne odluku kakvu žele, nego kakvu želi jedna druga stranka", rekao je Pupovac gostujući u emisiji Novi dan na televiziji N1.

Rašković nervozan, nesiguran i - nedostupan

Dao je do znanja da se radi o stranci (HDZ-u!?) s kojom je SDSS godinama imao "partnersku i uspješnu suradnju", a koja se sada toliko udaljila od njih da je to, po Pupovčevim riječima, postalo "ozbiljna prepreka za uobičajenu, normalnu, pristojnu komunikaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Mirka Raškovića, koji je istupio iz SDSS-a nakon što nije, prema prethodnom dogovoru unutar SDSS-a dao podršku koaliciji Hrvatska raste, Pupovac kaže da je nakon prvih razgovora "postao nervozan, nesiguran i nije se odazivao na sastanke".

Image
PUPOVAC TRAŽI DA VRATI MANDAT: /

Mirko Rašković istupio iz SDSS-a

Image
PUPOVAC TRAŽI DA VRATI MANDAT: /

Mirko Rašković istupio iz SDSS-a

"Bili smo prisiljeni najveći dio odluka s njim donositi telefonski, dok i to nije prekinuo. To nas je zabrinulo, i danas nas brine. Koji su sve razlozi iza toga? Mi imamo određene indicije, i nadamo se da će se one razjasniti. Htjeli bismo mu pomoći, ali prije svega i sačuvati našu stranku, jer je ona pred ozbiljnim pokušajem destrukcije - bila prije izbora i sada je", kaže poptredsjednik SDSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručeno im da "ne surađuju s drugima"

Pupovcu je "vrlo indikativno" što SDSS nitko s druge strane nije zvao na suradnju s njima već da ne surađuju s drugima.

O tome što će biti s Raškovićem i zastupničkim mandatom koji je osvojio kao kandidat SDSS-a, Pupovac ističe da stranka više nema što donositi u vezi s njim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je u ponedjeljak u 8.11 sati uputio izjavu o istupanju iz članstva iz SDSS-a i više nemamo mogućnost odlučuvati o njemu. Imamo obavezu da se borimo za mandat koji je naša stranka osvojila. To možemo na način da vidimo pod kojim je okolnostima došlo do njegova nejavljanja svojim stranačkim drugovima i prijateljima u stranci, iako je dao suglasnost predsjedništvu stranke, prije konzultacija", dodao je.

Predsjednica mu prešutjela

Pupovac kaže da mu je žeo što mu tijekom konzultacija na Pantovčaku predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije rekla, kao što je Karamarko rekao par sati ranije, da dolazi s ovlaštenjem koji se ne odnosi na čovjeka (Raškovića, nap.a.) koji će doći za sat vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živo me zanima bi li primila nekog takvog iz HDZ-a tko je odlučio da ga ne predstavlja Karamarko, nego da dolazi nezavisno. Iako sam predsjednicu upozorio na pritiske koje doživljavaju pojedini naši članovi. Pitala je i koja je to stranka. Rekao sam - godinama smo bili partneri, i potvrdio sam da se radi o institucionalnom pritisku", kazao je Pupovac u razgovoru za N1.

Ako može Most, možemo i mi

Komentirajući izjave iz redova HDZ-a da manjine ne bi trebale biti ključne u formiranju Vlade, Pupovac je kazao da je HDZ zadnji koji to može reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je to njima trebalo, mi smo glasovali. Uostalom kako bi Jadranka Kosor završila kao predsjednica Vlade da nije imala zastupnike nacionalnih manjina? Zašto nam to tada nisu rekli isti oni koji to danas govore? Zašto ti ljudi, kada to kažu, ne razumiju da je neopredjeljivanje također opredjeljivanje. HDZ-u odgovara da se mi ne opredijelimo, ali to je onda opredjeljivanje! Onda pomažemo njima, a mi smo odlučili stvoriti balans. Ako Most može tražiti balans između političkih snaga, zašto ne možemo mi?", zapitao se Pupovac.

Ni Karamarko ne predstavlja sve Hrvate

Čudi se i stavu Tomislava Karamarka da bi u pregovorima o formiranju vlade zastupnici nacionalnih manjina morali predstavljati interese pripadnika manjina, a ne političkih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni će reći Karamarko da ne predstavljam sve Srbe, pa kao što ni on ne predstavlja sve Hrvate! Tko ikad kaže da predstavljamo sve? Ne, nego svoje biračko tijelo", zaključio je Pupovac.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo