peđa grbin: / 'Puno mi je važnija tema propast natječaja za EU fondove od 1,9 milijardi kuna nego koji datum slavimo Dan državnosti'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Svima koji slave Dan državnosti čestitam, to je u našim zakonima i ja to poštujem, ali niti je pitanje blagdana prioritet za državu koja ima ozbiljne probleme, niti je to nešto čime se trebalo baviti kao što se HDZ bavio 2019. A pitanje kako se tko ponašao na određeni praznik me podsjeća na prebrojavanje krvnih zrnaca što HDZ-ovcima jako dobro ide, smatra Grbin

31.5.2023.
14:13
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Parlamentarne stranke u srijedu su različito komentirale prijepor u državnom vrhu oko datuma obilježavanja Dana državnosti, poručujući da je puno važnije baviti se stvarnim problemima Hrvatske i sadržajem, a ne datumom praznika te ojačati ulogu Saboru čije se konstituiranje slavi.

Peđa Grbin (SDP) istaknuo je da to trenutačno nije najvažnija tema nego mu je puno važnija tema to što je propao natječaj za europske fondove težak 1,9 milijardi kuna. No, dok god u Zakonu piše da je 30. svibnja Dan državnosti- to je Dan državnosti, a razgovor o tome je li datum izabran dobro ili ne, radije bih prepustio povjesničarima iako se slažem s argumentacijom Hrvoja Klasića zašto to nije dobar datum, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom trenutku se dovodimo u situaciju da se ne priča o puno važnijim stvarima i ovo se gura u prvi plan, i HDZ to odlično radi, napomenuo je.

„Svima koji slave Dan državnosti, ja im čestitam, to je u našim zakonima i ja tu činjenicu poštujem, ali niti je pitanje blagdana prioritet za državu koja ima ozbiljne probleme, niti je to nešto čime se trebalo baviti kao što se HDZ bavio 2019. A pitanje kako se tko ponašao na određeni praznik me podsjeća na prebrojavanje krvnih zrnaca što HDZ-ovcima jako dobro ide”, smatra Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selak Raspudić (Most): HDZ svodi Sabor na glasačku mašineriju svoje Vlade, a licemjerno inzistira na 30. svibnja

Marija Selak Raspudić (Most) je naglasila da ostaju pri tome da je 30. svibnja datum koji je uvriježen u narodu i stoga je datum na koji treba obilježavati Dan državnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što dolazi ispred naših pojedinačnih interesa i animoziteta je obredno narodno obilježavanje i interes Republike Hrvatske, kazala je. Jedino što se može primijetiti je, kako je rekla, licemjerje HDZ-a, koji inzistira da se 30. svibnja obilježava Dan državnosti, a istodobno, s obzirom na to da je to dan kada je konstituiran višestranački Sabor, taj isti Sabor u njegovom djelovanju kontinuirano omalovažava i svodi na glasačku mašineriju vlastite Vlade.

Image
on vrijeđa građane /

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Image
on vrijeđa građane /

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Sandra Benčić (Možemo!) kazala je da njena stranka građanima jučer čestitala Dan državnosti, vrlo jasno dajući do znanja da je od pitanja kojeg je datuma slavimo, vrlo važnije pitanje što državnost jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno smo rekli da su građani prije 33 godine, kada su glasali na prvim slobodnim izborima, glasali za zemlju u kojoj se više ne zapošljava po partijskoj iskaznici, u kojoj se može pošteno živjeti od rada, u kojoj javnu televiziju i naslove u novinama ne uređuje partijski red i za zemlju u kojoj javni resursi i javna dobra služe zajedničkom dobru, naglasila je.

Benčić (Možemo): HDZ koristi istu metodologiju vlasti protiv koje su građani glasali prije 33 godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Glasali su i za to da imaju zemlju u kojoj postoji opozicija. Za to su tada naši građani glasali, a dobili su HDZ, koji je većinu tog vremena na vlasti, a koji se, možda ne ideološki, ali metodološki koristi u dlaku istim metodama protiv kojih su građani glasali i željeli te metode ostaviti u ropotarnici povijesti. Od datuma, puno je važniji sadržaj državnosti”, ocijenila je Benčić.

Hrvoje Zekanović (HDS) rekao je da postoji ozbiljan presedan jer nigdje u svjetskoj političkoj praksi ne postoji situacija da predsjednik suverene, nezavisne države kao što je Hrvatska ignorira najvažnije datume iz nedaleke povijesti, a upravo to radi Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je govorio o derneku vladajuće većine, a njemu očito odgovaraju derneci u Slovenskoj gdje se u vrijeme korone tajno ždere, loče i druži sa sumnjivim i opskurnim tipovima, kazao je Zekanović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo