Veliki uspjeh / Puljak za Vijesti.hr: 'Pristupanje CERN-u je izvanredna vijest za hrvatsku znanost'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon što je ministrica Divjak potvrdila kako je Hrvatska ispunila sva tri uvjeta za ulazak u CERN, za mišljenje smo pitali Ivicu Puljaka.

22.10.2018.
15:03
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, u nedjelju je u Dubrovniku potvrdila kako je Hrvatska prvi puta ispunila sva tri uvjeta za ulazak u Europski labaratorij za fiziku čestica (CERN), najveći svjetski znanstveni labaratorij. 

Ovu je vijest za naš portal ukratko prokomentirao Ivica Puljak, profesor fizike, član CMS kolaboracije na CERN-u i ugledni znanstvenik. Istaknuo je kako je izjava ministrice Divjak izvanredna vijest za hrvatsku znanost, a do nje je došlo ispunjenjem triju uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi uvjet je ispunjen znanstvenom zajednicom koja je svojim razvitkom u području fizike, računalstva i informatike dosegla stupanj koji je bio potreban, zatim drugi uvjet u kojem je Hrvatska trebala imati dovoljno razvijenu privredu te je nakon ispunjenja tog uvjeta došla na korak ka pristupanju CERN-u i treći uvjet bio je politička potpora koja je dobivena te je shodno tome došlo do ispunjenja svih potrebnih uvjeta.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će tako postati pridružena članica CERN-a 2019. godine, a iako članstvo u ovoj instituciji iznosi oko milijun švicarskih franaka, ministrica Divjak smatra kako to s obzirom na tržište nije velik polog. 

Europski labaratorij za fiziku čestica je najveći istraživački labaratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država. U CERN-u je zaposleno 2500 ljudi, a preko 8000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori o pristupanju Hrvatske CERN-u započeli su prije godinu dana, a nedavno su njegovi predstavnici posjetili Hrvatsku. Tim posjetom su htjeli provjeriti zadovoljava li Hrvatska sve navedene uvjete, a prema navedenim informacijama čini se kako su predstavnici dali zeleno svjetlo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo