'POTROŠNJA ĆE SE REDOVITO PRATITI' / Pula u potpunosti provodi mjere racionalne potrošnje vode: Isključene fontane, zatvorena voda u tuševima i kupalištima

Image
Foto: Pixabay

Nakon što je grad u petak pokrenuo niz aktivnosti radi racionalnijeg trošenja vodnih resursa, zalijevaju se najvrjednije i najosjetljivije biljke, zatvorena je voda u tuševima na plažama i kupalištima

19.7.2022.
12:11
Pixabay
VOYO logo

Nakon što je u Istri od ponedjeljka uvedena mjera redukcije korištenja vode prvog stupnja, Pula u potpunosti provodi mjere racionalne potrošnje vode, izvijestili su u utorak iz pulske Gradske uprave. Navode kako su isključeni sustavi za zalijevanje koji nisu vezani na izvor Nimfej te je zatvorena voda u tuševima na javnim plažama.

Nakon što je u petak Grad Pula pokrenuo niz aktivnosti radi racionalnijeg trošenja vodnih resursa, djelatnici komunalnog poduzeća Pula Herculanea isključili su sustave za zalijevanje a tijekom dana isključene su fontane koje nisu povezane na izvor Nimfej. Voda iz tog izvora dovozi se pak cisternama te se zalijevaju najvrijednije i najosjetljivije biljke. Zatvorena je i voda u tuševima na plažama i kupalištima Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad Pula s trgovačkim društvima ovime želi maksimalno pridonijeti dodatnoj racionalizaciji potrošnje vode. Ovim aktivnostima pokazujemo odgovornost u upravljanju i brigu o vitalnim resursima kao što je to voda", poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić. Pozvao je svoje sugrađanke i sugrađane, turiste i poslovne subjekte na racionalno trošenje vode kako bi se prebrodila trenutna situacija s vodnim resursima.

Image
RESTRIKCIJE /

Pula uvodi mjere dodatne racionalizacije trošenja vode: Zatvaraju se tuševi na plažama i kupalištima, parkove će zalijevati noću...

Image
RESTRIKCIJE /

Pula uvodi mjere dodatne racionalizacije trošenja vode: Zatvaraju se tuševi na plažama i kupalištima, parkove će zalijevati noću...

'Izdašnost bunara je dosta niska, ali svi su u funkciji'

Od početka akcije redukcije vode, pulsko komunalno poduzeće zaprimilo je veći broj upita zainteresiranih korisnika, među njima i poljoprivrednika, o načinu preuzimanja vode iz izvora Nimfej. Direktor poduzeća Pula Hecelanee Robi Fuart kazao je kako će se uvjeti i tehnički detalji oko preuzimanja vode dogovoriti u narednim danima a u fokusu će biti poljoprivrednici koji proizvode hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo kao tvrtka pridonijeti smanjenju opterećenja na vodoopskrbni sustav i pomoći našim poljoprivrednicima u okviru naših mogućnosti", rekao je Fuart. Pozvao je sve zainteresirane na razumijevanje te strpljenje i odgovorno raspolaganje resursima koje će se staviti na raspolaganje u narednom razdoblju.

Direktor pulskog Vodovoda Edo Krajcar rekao je kako u Puli dnevna potrošnja vode iznosi od 43 do 45 tisuća kubika te kako trenutno vodoopskrba nije upitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 60 posto količina vode trenutno dobivamo iz izvora Gradole i Butoniga, oko 33 posto iz izvora Rakonek u dolini Raše te oko 12 posto iz naših bunara. Činjenica je da je izdašnost bunara dosta niska, ali su svi u funkciji i zasad nema nekih nepredvidivih situacija", naglasio Krajcar.

Procijenio je da će mjere uroditi plodom te da će Pula imati između 10 i 30 posto manju potrošnju pitke vode. "Potrošnja će se redovito pratiti te će se u narednim danima znati konkretnije o postignutim uštedama", kazao je Krajcar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo