Puknućem nasipa nastali bi valovi od 10 metara!

27.5.2011.
10:53
VOYO logo

Na cesti između Preloga i Svete Marije, uz kanal HE Dubrava, sudarili su se kombi koji je prevozio loživo ulje i osobni automobil. Kombi je sletio s ceste i prevrnuo se, a vozač i kanistri s gorivom pali su u šljunčaru i nestali pod vodom. Brojni vozači koji su u četvrtak oko 13 sati prolazili tom cestom, užasnuto su pratili spašavanje u kojem su sudjelovali i ronioci, ne znajući da je riječ o pokaznoj vježbi stožera za zaštitu i spašavanje ''Cirkovljan 2011.''

''Takve nesreće svakodnevna su prijetnja zbog gustog prometa. Prevoze se opasne tvari poput goriva, kiselina i drugog, a kroz središta naselja prolaze i cisterne s lažnim deklaracijama, u kojima nije ono što piše na papiru, nego opasni teret'', kaže Ferid Kašmo iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Čakovcu. Na kraju vježbe na teren su izašli djelatnici tvrtke Švenda Tarmann Chemie, koji su nepropusnim branama spriječili širenje mrlje. Osim ekoloških incidenata, Međimurcima prijete i olujni vjetrovi te vode, posebno jezero HE Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo jezero ima 19 milijuna kubika vode. Kad bi nasip pukao, mogli bi nastati vodeni valovi visoki i do deset metara koji bi mogli porušiti kuće'', ističe Kašmo.

Specijalne postrojbe za masovna rušenja i razaranja

U Civilnu zaštitu u Međimurju uključeno je oko 1400 ljudi, no problem je nedostatak opreme. Od 1991. godine postrojbe CZ-a nisu dobile značajniju novu opremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svim postrojbama treba osnovna oprema, a nedostaju nam i motorne pile i agregati za noćni rad. Treba nam i specijalni alat za rezanje željeza i betona, oprema za spašavanje s visina...'',- rekao je.

Najavio je ustrojavanje triju specijalističkih postrobi koje će biti opremljene i osposobljavanje težih zadaća poput masovnih rušenja, većih razarenja i nesreća. Oni će biti potpora vatrogascima koji su prva interventna snaga i prvi izlaze na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103310193006 arti-201103110855006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo