VEČERAS REPRIZA U 22:10 / Pukanićev prijatelj u ‘Dosjeu Jarak’ otkrio: 'Čuo sam eksploziju pa saznao da je Puki ubijen. Onda sam zvao Sanadera'

Image
Foto: RTL

Prva epizoda ovog true crime serijala koji obrađuje najteže zločine hrvatske povijesti svoju premijeru na malim ekranima imala je ovoga tjedna. Svi oni koji su ju propustili mogu pogledali reprizu na programu RTL-a večeras od 22:10 ili bilo kada na platformi Voyo. Drugu epizodu na programu RTL-u možete pogledati već idućeg četvrtka u 22:30 sati, a dan ranije bit će dostupna za gledanje na platformi Voyo

5.11.2023.
15:20
RTL
VOYO logo

"Taj dan, 23. listopada 2008., ja sam bio u svom uredu u centru grada, prozori su mi bili otvoreni, vani je bilo toplo. Ja sam čuo eksploziju. Nakon minutu me nazvao Pukijev bliski suradnik Bero Jelinić, čovjek koji danas također vodi Nacional. Rekao mi je da je Puki ubijen. I to me toliko potreslo da sam nakon te informacije prvo sjedio i rekao da to nije moguće", tim se riječima nekadašnji glasnogovornik Vlade i Pukanićev prijatelj Ratko Maček u 'Dosjeu Jarak' prisjetio stravičnog atentata na osnivača Nacionala i njegovog suradnika.

Trenutak je to koji i 15 godina nakon ne boli ništa manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Berislava Jelinića, današnjeg glavnog urednika Nacionala, saznao je da je eksplodirala bomba kod Pukanićevog auta. Željko Milovanović je nabavio, dovezao i aktivirao bombu na motociklu kojeg je parkirao pored Pukanićevog Lexusa, na parkiralištu ispred tadašnjeg sjedišta Nacionala.

"U tom autu sam ga dva tjedna prije ubojstva vozio ja", prisjetio se. "Zvao me Ratkić: 'Dođi, kupio sam novu pilu. Znaš kakva je? Može se sama parkirati.' Stigao je njegov Lexus", nastavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo mu je nekoliko minuta da dođe sebi od prvotnog šoka. Kada se malo pribrao prvo je nazvao tadašnjeg premijera Ivu Sanadera.

Image
O 1. EPIZODI /

Andrija Jarak o 'Dosjeu Jarak': 'Gledatelje će privući hrabrost naših sugovornika. Rijetki su pristali govoriti bez zadrške'

Image
O 1. EPIZODI /

Andrija Jarak o 'Dosjeu Jarak': 'Gledatelje će privući hrabrost naših sugovornika. Rijetki su pristali govoriti bez zadrške'

"Rekao sam mu 'predsjedniče, ubijen je Puki'", ispričao je Andriji Jarku u prvoj epizodi dokumentarnog serijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader mu je tada odgovorio da će "ovo završiti makar ne bio više nikad premijer".

Maček nam je priznao da mu je bilo teško gledati prvu epizodu budući da mu je Pukanić bio dobar prijatelj. "Mi nismo nikada zloupotrebljavali to naše prijateljstvo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, pohvalio je pristup kojim je RTL obradio ovu priču koja je i 15 godina nakon ostala nedovršena i poručio da se 'Dosje Jarak' može svrstati uz bok najboljih svjetskih dokumentarnih ostvarenja.

"Sjajni Andrija Jarak i Dario Todorović su odradili fantastičan produkcijski posao. Postprodukcija u montaži RTL-ovih majstora, bilo je impresivno. Volim dokumentarce, makar se radi i o ovom žanru realnog zločina. Ovo je uz bok najboljih svjetskih dokumentaraca", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva epizoda ovog true crime serijala koji obrađuje najteže zločine hrvatske povijesti svoju premijeru na malim ekranima imala je ovoga tjedna. Svi oni koji su ju propustili mogu pogledali reprizu na programu RTL-a večeras od 22:10 ili bilo kada na platformi Voyo.

Druga epizoda također tematizira ubojstva Pukanića i Nike Franjića te više prati krakove koji potencijalno vode do ljudi koji su sudjelovali u organizaciji ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vam se svidjela prva epizoda Dosjea Jarak, sigurni smo da će vam druga biti još bolja. Svi iz tima mislimo tako, a teško je zapravo objasniti zašto. Možda zato što je emotivnija. Možda zbog toga što proziva hrvatskoj javnosti dobro poznata lica koja su mogla imati koristi od Pukanićeva ubojstva. Njegova kći i sestra sigurne su da ga je ubio netko iz Hrvatske. I neće vam biti tako teško u to povjerovati kad pogledate drugu epizodu našeg serijala. Protiv jednog je trebao svjedočiti, za drugog je znao da ima ljubavnicu, a trećem je opasno narušio imidž. Jesu li to bili dovoljni razlozi ili iza svega ipak stoji duhanska mafija?! Gledajte nas u četvrtak u 22:30 i na kraju sami donesite svoj sud kad već institucije sve ove godine nisu pronašle naručitelja ubojstva Ive Pukanića", poručila je istraživačka novinarka Marijana Čikić koja s Andrijom Jarkom i Darijem Todorovićem čini core team koji je radio na ovom dokumentarnom serijalu.

Drugu epizodu na programu RTL-u možete pogledati već idućeg četvrtka u 22:30 sati. Dan ranije bit će dostupna za gledanje na platformi Voyo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: S Pukanićem je razgovarao 12 minuta prije atentata: 'Mogao se i morao spriječiti. A ja? Umorio sam se od straha'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo