PTIČJA GRIPA NA JARUNU I BUNDEKU: / Pronađeni uginuli labudovi, utvrđen virus H5N8

Image

Na Jarunu i Bundeku pronađeni su uginuli labudovi kod kojih je utvrđen virus ptičje gripe, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Radi se o visokopatogenoj influenci ptica podtipa H5N8, piše N1.

27.1.2017.
16:26
VOYO logo

'Virus H5N8 u divljih ptica (labudovi i kormorani) potvrđen je na još pet lokacija u Republici Hrvatskoj: Cerje (rijeka Biđ)- Vukovarsko-srijemska županija, Bjelo brdo (rijeka Drava)- Osiječko-baranjska županija, Sisak (Mužilovčica)- Sisačko-moslovačka županija, Legrad (jezero Šoderica)- Koprivničko-križevačka županija i Virovitica (kraj dvorca u gradu) - Virovitičko-podravska županija', priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede nakon što je utvrđeno da je isti virus ptičje gripe pronađen kod uginulih labudova na Jarunu i na Bundeku.

Virus smrtonosan za perad, ali ne uzrokuje zaraze kod ljudi

Ukupno je to 28 ptica. Važno je naglasiti da je taj virus H5N8 smrtonosan za perad, ali nikad nije uzrokovao zarazu kod ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ptičja gripa je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence, priopćilo je Ministarstvo.

'Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Veterinarska služba svakodnevno dobiva različite nalaze koji pokazuju da su brojne životinje pozitivne na zoonoze. Veterinarska služba postupa po tim nalazima odnosno momentalno pristupa rješavanju problema. Ministarstvo poljoprivrede o tome izvještava Zavod za javno zdravstvo, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Naredba o držanju peradi u zatvorenom prostoru

Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Republike Hrvatske ministar poljoprivrede donio je Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru.

Naredbom se propisuje obvezno zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenom prostoru, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, obvezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo