U BANSKIM DVORIMA / Prvi put zasjedala nova Vlada: Plenković napokon predstavio Prijedlog zakona o obnovi Zagreba - 60 posto financirat će država

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u saborsku proceduru poslala Prijedlog zakona o obnovi Zagreba i okolice od posljedica potresa

24.7.2020.
13:15
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

''Želim još jednom zahvaliti našim sugrađanima koji su nam dali povjerenje na izborima 5. srpnja i partnerima u okviru parlamentarne većine na suradnji proteklih dana, izradi programa Vlade i želji da u predstojeće četiri godine svi zajedno predano radimo za Hrvatsku na ciljevima koje smo komunicirali u izbornoj kampanji i uvrstili u izborni program i sada program Vlade'', istaknuo je uvodno premijer Andrej Plenković na prvoj sjednici nove Vlade na koju je po običaju kasnio, ovaj put oko 15 minuta, te dodao da je Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa glavna točka današnje sjednice: ''Kao što smo i obećali, evo ga na prvoj sjednici nove Vlade''.

Image
IZGLASANA NOVA VLADA /

Plenković: 'Idemo odmah raditi, oporbi nudimo dijalog'; Oporba najavila da će biti konstruktivna i oštra

Image
IZGLASANA NOVA VLADA /

Plenković: 'Idemo odmah raditi, oporbi nudimo dijalog'; Oporba najavila da će biti konstruktivna i oštra

Kazao je da od ministra zdravstva Vilija Beroša, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića-Radmana te ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac očekuje ''tijesnu suradnju sljedećih dana da obave konzultacije kako bismo kombinirali ono što radimo u zemlji s našim ambcijama da održimo što je moguće bolju turističku sezonu i komunikaciju s brojnim drugim državama koje prate epidemiološku sliku u svim ostalim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: Imamo 81 novi slučaj, čuo sam se s Capakom, on se zabunio

Govoreći o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus, ministar zdravstva Vili Beroš je kazao da je u posljednjih 24 sata zabilježen 81 slučaj novooboljelih: ''U svijetu je broj oboljelih premašio 15,4 milijuna, a broj preminulih 640.000. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1.032, 139 je na bolničkom liječenju, a devet je na respiratoru. U protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj, Capak (Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a - op.a.) je zabunom rekao 84, no čuli smo se i točna brojka je 81''. 

Beroš je kazao da je i dalje Ivankovo žarište te naglasio: ''U protekla tri tjedna smo imali troznamenkastu brojku zaraženih. Većina oboljelih ima blažu kliničku sliku. Brojkama ne možemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje. Ostanimo odgovorni i dalje''.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je izvijestio o mjeri za Vukovarsko-srijemsku koja je na snazi do 4. kolovoza, a odnosi se na vjenčanja u krugu obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović: Izvršili smo više od 7.000 nadzora

Što se turista tiče, njih je, kazao je, trenutno u Hrvatskoj 619.431, a raste i broj prijava za ulazak u RH. Preko sustava Enter Croatia za ulazak u Hrvatsku prijavile su se 64.503 osobe, a kao najčešći razlog naveden je turizam. Najviše je turista u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske i Austrije.

"Što se tiče djelovanja Stožera, intenzivirali smo mjere kontrole nad lokalnim stožerima. Izvršena su 2.156 nadzora poslovnih subjekata, noćnih klubova i otvorenih prostora. S privatnim okupljanjima izvršeno je više od 7.000 nadzora, a nepravilnosti smo utvrdili u tri posto", pobrojao je Božinović i dodao: ''Možemo izraziti zadovoljstvo objavom Njemačke da je Hrvatska sigurna zemlja, a intenziviraju se kontakti s Nizozemskom".

"Podaci nam ukazuje da se poslodavci i građani uglavnom u najvećoj mjeri pridržavaju propisanih mjera. Oni koji se ne pridržavaju najčešće se odnose na neposjedovanje ili nekorištenje zaštitne opreme, isticanja obavijesti o obvezi pridržavanja općih higijenskih mjera fizičkog distanciranja, te mjera ograničenog mjera sudionika, vođenja pisane evidencije, nepridržavanje uputa o posluživanju hrane i rasporedu sjedenja", naglasio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon četiri mjeseca od potresa napokon Zakon o obnovi Zagreba pred Vladom

Glavna točka današnje sjednice Vlade dugo je dugo čekani Prijedlog zakona o obnovi Zagreba nakon potresa koji je hrvatsku metropolu pogodio prije četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković: 60 posto obnove Zagreba financirat će Vlada

"Riječ je o zakonu koji treba organizirati temeljne principe obnove po svim pravilima struke. Koznultirali smo sve zainteresirane dionike - građevinare, arhitekte, konzervatore, komore, građane. Ovaj zakon odnosi se na vrlo širok krug ljudi i dugoročan je, nadamo se i srednjoročan i zato smo u raspravi proteklih tri mjeseca željeli da prođe javno savjetovanje. Dio je već unesen u nacrt prijedloga zakona koji upućujemo u Sabor. Želimo što širi konsenzus i sa oporbom i drugim dionicima", istaknuo je Plenković naglasivši da Nacrt prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije ide u dva čitanja -  jedno idući tjedan, a jedno u kolovozu kad se Sabor opet sastane.

''Želimo da zakonski okvir za obnovu grada Zagreba bude jasan i transparentan. Posebno važno pitanje je pitanje konstrukcijske obnove zgrada i financiranje. Financiranje konstrukcijske obnove zgrada bi išlo prema modelu da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici. Formirat ćemo i fond za obnovu koji će biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu'', objasnio je premijer.

'10 sekundi potresa - 10 godina posla'

''Procijenjena šteta od potresa je oko 11,5 milijardi eura, a broj oštećenih zgrada je 25.000. Razmjeri potresa su veliki. 10 sekundi potresa imat će bez ikakvih dilema 10 godina posla pred svima nama da obnovimo grad Zagreb i to po kriterijima koji su suvremeni u pogledu protupotresne zaštite'', naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Vlada podnijela zahtjev za Fond solidarnosti i rekao da bi u kolovozu moglo doći do odluke o akontaciji od 89 milijuna eura, a ukupan iznos u Fondu mogao bi biti do 500 milijuna eura.

Rebalansom proračuna i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša dosad je osigurano 100 milijuna kuna za interventne popravke, 41 milijun kuna alociran je iz Fonda za kondenzacijske bojlere, a trošak smještaja građana stradalih u potresu u Studenskom domu Cvjetno preuzela je Vlada te je dogovoren i zajam sa Svjetskom bankom od 200 milijuna dolara, a razgovara se i s Razvojnom bankom Vijeća Europe o kreditu, također je podsjetio Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat: Obnova zgrada javne namjene bit će u potpunosti financirana sredstvima osnivača

Obnova će biti veliki financijski izazov, a izradit će se detaljan program mjera koji će detaljno odrediti aktivnosti i dinamiku obnove ovisno o izvorima financiranja, istaknuo je ministar graditeljstva i državne imovine Darko Horvat dodavši da kada je riječ o zgradama javne namjene, njihova obnova u potpunosti će biti financirana sredstvima osnivača.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek objasnila je da će se u obnovi voditi računa da se primjene najsuvremenije tehnologije kako bi se unaprijedila vrijednost fonda Zagreba i očuvale kulturno povijesne vrijednosti, a ministar financija Zdravko Marić izrazio je nadu da će obnova pridonijeti i gospodarskoj aktivnosti u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je predstavio i Izvješće predsjednika Vlade RH o izvanrednom sastanku Europskoga vijeća održanom od 17. do 21. srpnja 2020. izrazivši žaljenje jer u Hrvatskoj nisu održani svi planirani sastanci dok je Hrvatska predsjedavala Vijećem EU te je zahvalio svima koji su sudjelovali: "Sadržajno, mislim da smo napravili puno".

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike