u rijeci se tek kupuju / Prvi put besplatne udžbenike imaju i zagrebački srednjoškolci, u većini Hrvatske gužve u knjižarama

Oko 320 tisuća osnovnoškolaca sljedeći tjedan kreće u školu, a njih 42 tisuće prvi put će sjesti u školske klupe. I dok u Zagrebu i još nekoliko gradova učenike čekaju besplatne knjige, a ove godine prvi put besplatne udžbenike imaju i zagrebački srednjoškolci, u većini Hrvatske gužve u knjižarama

31.8.2015.
18:53
VOYO logo

Dok na zagrebačkim školskim klupama udžbenici već čekaju, u Rijeci se tek kupuju. 

"Obročno plaćanje koje nudimo kupcima je najučestalije plaćanje, više od 50 posto", kazala nam je Suzana Nisić, voditeljica knjižare, Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovisno od razreda, škole, te izbornih predmeta, cijene se okvirno kreću od 600, do 1600 kuna za peti i osmi razred. Za srednju školu treba izdvojiti još i više. 

"Za gimnazije najeftiniji komplet je oko 1900 kuna, s najvećim brojem udžbenika, a najskuplji je 2500 do 2600 tisuća kuna", dodaje Marija Razum, voditeljica knjižare, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatne udžbenike za osnovnoškolce, a ove godine prvi put i za srednju školu ima samo grad Zagreb. 

Osječki i vukovarski osnovnoškolci naslijeđuju udžbenike od prošle godine, kako je i u Varaždinu, s tim da se kupuju samo uništene. Besplatne knjige imaju i u Svetom Ivani Zelini, Ivanić gradu, i  općinama Rugvica i Sveti Križ Začretje. A knjige će na klupama dočekati i male Dubrovčane, ali samo one čija oba roditelja imaju  prebivalište u Dubrovniku, za ostale se razmatra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo diskriminaciju u razredima, ali trebamo vidjeti o kolikom broju se radi", dodaje Andro Vlahušić, (HNS) gradonačelnik Dubrovnika.

Osim knjiga, treba još svašta kupiti. Torba za osnovnoškolca se kreće od onih na akciji za 180 kuna, do najpopularnijih  za 450 kuna, uz bilježnice, gumice, pribor za likovni i razne druge potrepštine cijena ovisno o izboru doseže i do tisuća kuna.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do jeftinijih knjiga srednjoškolci mogu doći u antikvarijatima, gdje se mogu kupiti i do upola cijene. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo