VLADIN KANDIDAT SE POVUKAO / Prvi doznajemo: Milanović i Plenković usuglasili se oko kandidata za šefa VSOA-e, ali od odluke i dalje ništa

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iz Vlade su se dotakli još jednom i samog Milanovića te kažu da "njegovo ucjenjivačko postupanje nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama", razlog tome je što smatraju "neprihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e."

2.8.2023.
16:38
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

RTL ekskluzivno doznaje - imenovanje novog šefa VSOA-e ponovno je zapelo. Nakon što smo tijekom vikenda objavili da se ovog tjedna očekuje konačna odluka, kako doznajemo, danas je održan sastanak između Tome Medveda i Dragana Lozančića, no odluka se ipak nije formalizirala.

Iz Vlade doznajemo da su prošlog tjedna predložili dva nova kandidata s ciljem da se osigura puna funkcionalnost Agencije. S Uredom predsjednika RH vodile su se konzultacije te je postignuto suglasje oko jednog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naš upit iz Vlade su danas poručili da se "ovo pitanje može riješiti odmah kako bi se prijedlog uputio na mišljenje Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora i kako bi predsjednik Vlade i predsjednik RH supotpisali rješenje o imenovanju novog ravnatelja VSOA-e."

Image
U DIREKTU /

Jadranka Kosor o novoj knjizi, šefu VSOA-e, aferi s plinom: 'Ništa nije riješeno. Plenković kupuje vrijeme'

Image
U DIREKTU /

Jadranka Kosor o novoj knjizi, šefu VSOA-e, aferi s plinom: 'Ništa nije riješeno. Plenković kupuje vrijeme'

Zašto do dogovora ipak nije došlo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotakli su se još jednom i samog Milanovića te kažu da "njegovo ucjenjivačko postupanje nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama", razlog tome je što smatraju "neprihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e."

"Isto tako, kada se govori o drugim vojnim dužnostima u sustavu obrane, mjesecima stoje prijedlozi za imenovanja kod predsjednika RH. Riječ je o nizu vojnih časnika koji godinama profesionalno rade svoj posao u okviru sustava Oružanih snaga te je uobičajeno da se navedena imenovanja rješavaju u skladu sa zakonom predviđenom procedurom, što uključuje načelnika Glavnog stožera OSRH, ministra obrane i predsjednika RH", kažu iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, 10. srpnja usuglašena je odluka da brigadir Ante Kujundžić do imenovanja ravnatelja VSOA-e, a najdulje mjesec dana – preuzima koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije.

Iako je premijer nakon imenovanja Kujundžića ponovio da je Vladin kandidat za ravnatelja VSOA-e Mijo Validžić, doznajemo da on više nije opcija za nasljednika Ivice Kindera jer se - sam povukao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražio je da ga se više ne razmatra kandidatom, nakon što se predsjednik RH pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te je svojim nastupima blokirao njegovo imenovanje."

POGLEDAJTE VIDEO: Bivši šef vojne tajne službe prekinuo šutnju, progovorio za Danas nakon 30 godina o VSOA-i, Oluji, Tuđmanu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo