PRVE VAŽNE ZADAĆE DUBRAVKE ŠUICE U BRUXELLESU: / Mora si naći stan i šefa kabineta

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dubravka Šuica je dosad živjela u hotelu, ali njena pozicije potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju zahtijeva stalni boravak u Bruxellesu te formiranje kabineta

5.10.2019.
11:49
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Dubravka Šuica je preksinoć prošla saslušanje u Europskom parlamentu i time osigurala mjesto potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju. Premijer Andrej Plenković ju je zbog toga nahvalio na izvanrednoj konferenciji za medije, održanoj jučer u Banskim dvorima.

To je ipak velika čast za hrvatsku politiku, jer je ovo prvi put da netko iz Hrvatske ima potpredsjednički rang u Komisiji. U novom sazivu, pod vodstvom Ursule von der Leyen bit će osmero potpredsjednika. Trojne od njih će biti izvršni potpredsjednici, što znači da će imati više ovlasti u odnosu na ostale, među koje spada i Šuica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DUBRAVKA ŠUICA BIT ĆE POTPREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE: /

Preuzima resor demokracije i demografije

Image
DUBRAVKA ŠUICA BIT ĆE POTPREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE: /

Preuzima resor demokracije i demografije

Dosad živjela u hotelu

Uz pristojna primanja, Šuica može početi tražiti stan u kojem će živjeti sljedećih pet godina. Naime, njena funkcija zahtijeva stalni boravak u Bruxellesu, za razliku od zastupnika u Europskom parlamentu koji su slobodni birati. Inače, njena će šefica živjeti u preuređenom uredu, samo vrata od svog radnog mjesta u zgradu Europske komisije, a njemački mediji pišu da je po istom principu živjela u zgradi Ministarstva obrane dok je bila u vladi Angele Merkel. No, teško je očekivati da će Šuica živjeti tako, a dosad je u Bruxellesu boravila u hotelu. Nije poznato hoće li nastaviti tu praksu i dalje.

Na čelu kabineta Hrvat?

Osim stana, Šuica mora pronaći i ljude koji će činiti njen kabinet za demokraciju i demografiju. Najvažnija odluka će joj biti odabir šefa kabineta, što je također pozicija na kojoj se dosad nije našao niti jedan Hrvat. Večernji neslužbeno doznaje da bi se to ipak trebalo promijeniti, ali i da o tome više odlučuje Plenković nego sama Šuica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo