Prvašiće u školi uče da je 'C kao cigareta'!

Dok je država pušenje zabranila u restoranima, tvrtkama i javnim ustanovama, čini se da je to pravilo zaobišlo slovarice. Djecu u prvom razredu uče kako su cigarete sasvim prihvatljivo ponašanje

12.2.2010.
11:51
VOYO logo

U slovarici Male priče o velikim slovimaZvonimira Baloga smještena je ilustracija na kojoj je velik broj cigareta koje bi učenike trebale podsjetiti na slovo 'C'. Balog je knjigu napisao 1971. godine, a danas, kada su poruke o opasnosti i štetnosti pušenja prisutnije nego ikada, dio je obavezne lektire za prvašiće.

Balog je za Večernji list rekao da već tri godine pokušava iz izdanja za hrvatsko tržište to promijeniti i izbrisati cigaretu iz knjige za djecu, no da izdavači ne čine ništa po tom pitanju. Dodao je i da je u vrijeme nastanka slovarice cigareta bila sveprisutna, pa je na taj način želio potaknuti učitelje da upozore djecu na štetnost pušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca Ljiljana Klinger rekla je kako njezina škola također koristi isti udžbenik, te da ga ne mogu preskočiti jer je programom predviđen u obveznoj školskoj lektiri.

Ipak, dodaje za Večernji list, smatra da bi učitelji svakako prilikom dolaska na stranicu sa spornom fotografijom trebali objasniti djeci svu štetnost cigareta i ovisnosti o duhanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201002100218006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo