PRVA SJEDNICA VLADE U SVEČANOJ DVORANI BANSKIH DVORA: / U Sabor upućene izmjene Zakona o zaštiti potrošača

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vlada je danas održala prvu sjednicu u Svečanoj dvorani Banskih dvora, budući da su u tijeku radovi na dvorani Ban Jelačić, gdje se inače održavaju sjednice.

19.7.2018.
11:26
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Radi usklađivanja s EU Direktivom o nepoštenoj poslovnoj praksi, kojom je za vrijeme posebnih oblika prodaje propisano obvezno isticanje redovne cijene i snižene cijene, Vlada je u saborsku proceduru u četvrtak uputila izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima se propisuje da se obveza isticanja dviju cijena odnosi isključivo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne i oglašavanje.

Propisi o isticanju dviju cijena

Po mišljenju Europske komisije, u važećoj odredbi zakona nije posve razvidno da se predmetna obveza odnosi na prodaju unutar poslovnih prostorija, kao i odnosi li se i na oglašavanje. Stoga se izmjenama jasnije propisuje da se obveza isticanja dviju cijena odnosi isključivo i samo na prodaju unutar poslovnih prostorija, a ne na oglašavanje. Na području javnih usluga, važećim Zakonom o zaštiti potrošača propisana je obveza da u savjetodavnim tijelima osnovanima u jedinicama lokalne samouprave, kao i u povjerenstvima za reklamacije trgovaca pružatelja javnih usluga, moraju biti i predstavnici udruga za zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da su poslovi zaštite potrošača u samoupravnom djelokrugu jedinica lokalne samouprave, predlaže se i da osnivanje savjetodavnih tijela ostane samo pri jedinicama lokalne samouprave koje odlučuju o pravima i obvezama potrošača javnih usluga definiranim Zakonom o zaštiti potrošača", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat. Predlaže se da udruge za zaštitu potrošača, u cilju boljeg informiranja potrošača, na svojim mrežnim stranicama objavljuju popis jedinica lokalne samouprave i popis trgovaca - pružatelja javnih usluga, u radu čijih savjetodavnih tijela, odnosno povjerenstva sudjeluju njihovi predstavnici.

Radovi u dvorani Ban Jelačić

Radi istoga cilja predlaže se da Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora objavljuju na svojim mrežnim stranicama popis povjerenstava za reklamacije u kojima sudjeluju predstavnici udruga za zaštitu potrošača, koja su osnovana pri predmetnim komorama za pojedine djelatnosti koje obavljaju trgovci koji imaju do pet zaposlenih. Predlaže se i obveza polaganja stručnog ispita za osobe koje obavljaju poslove savjetovanja potrošača temeljem javnog natječaja za koji su osigurana sredstava u državnom proračunu. Vlada je uputila u sabor i prijedlog Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kako bi se mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora učinila dostupnijima, prvenstveno osobama s posebnim potrebama, ali i svim korisnicima koji će u otežanim uvjetima vidljivosti imati više mogućnosti pristupanja sadržaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je danas održala prvu sjednicu u Svečanoj dvorani Banskih dvora, budući da su u tijeku radovi na dvorani Ban Jelačić, gdje se inače održavaju sjednice. Ukupna vrijednost svih radova i nabave opreme za dvoranu Ban Jelačić procjenjuju se na 4,1 milijun kuna plus PDV, a završetak radova predviđa se u prvom tromjesečju iduće godine.

Obuljen: Vlada uzima vozila niže srednje klase povoljnih cijena

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek izjavila je u četvrtak da Vlada kod nabave službenih automobila uzima vozila niže srednje klase povoljnih cijena, vodeći računa o uštedama, te napomenula da su Ministarstvu kulture potrebni automobili jer njegovi službenici često izlaze na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ja znam, u ministarstvima, pogotovo kod nas koji imamo ljude po terenu uzimaju se vozila s povoljnim cijenama", rekla je Obuljen-Koržinek uoči Vladine sjednice novinarima koji su tražili komentar vijesti o nabavci novih automobila za državne službenike i rukovoditelje ukupne vrijednosti 220 milijuna kuna.

Ustvrdila je kako je sada svijest o nabavci službenih automobila puno viša i da se vodi računa o uštedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad usporedim kako je to bilo prije i ovo sad, stvarno vidim da se vodi računa o tome da se postižu uštede, ali ljudi koji odlaze na teren moraju moraju imati adekvatna vozila, a to su sve vozila niže srednje klase", rekla je.

Ministarstvu kulture potrebno je puno vozila jer puno djelatnika iz konzervatorskih odjela radi po terenu, kaže Obuljen-Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit o tome je li Ministarstvo kulture napravilo sve u skladu sa zakonom u slučaju u kojem Uskok provodi izvide oko radova na okolišu Meštrovićeva paviljona ministrica je uputila novinare da se obrate Gradu Zagrebu kao investitoru koji provodi taj postupak.

"Mi smo nadležni isključivo nadzirati provedbu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, niti smo bili investitor, niti smo raspisivali javni natječaj, niti sudjelujemo u tome", pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražili smo svu dokumentaciju, i u onom dijelu u kojem se radi o Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ostaje još samo jedan dokument koji čekamo od Grada, a vezano je uz ekspertizu za zamjenu kamena", napomenula je Obuljen-Koržinek.

Upitana je li joj prihvatljiv način na koji to radi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, odgovorila je kako bi svaki takav zahvat bilo dobro raditi kroz procedure koje uključuju javnu nabavu i javne natječaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva je praksa Ministarstva kulture i Vlade, kad se nešto takvo zbiva uvijek provodimo javne natječaje i mislim da to treba tako raditi", rekla je Obuljen-Koržinek.

Plenković: Na Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem i o demografskoj revitalizaciji Slavonije

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja će se održati u petak, govorit će se i o demografskoj revitalizaciji Slavonije, različitim projektima iz kulture i infrastrukture te napraviti plan daljnje dinamike aktivnosti vezanih za Slavoniju, najavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlazimo u Vinkovce gdje se održava peti sastanak Savjeta, pripremljene su brojne teme, posebno dio koji se odnosi na razvojne sporazume, gdje ćemo pružiti novu mogućnost županijama za puno kvalitetniji razvoj, pogotovo ovog dijela Hrvatske koji je bio depriviran u brojnim aspektima", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Na sjednici Savjeta govorit će se, najavio je, i o demografskoj revitalizaciji Slavonije, različitim projektima iz kulture i infrastrukture te napraviti plan daljnje dinamike aktivnosti vezanih za Slavoniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je državna matura dobro prošla te izrazio nadu i da će rezultati biti dobri. "Moramo raditi na obrazovnom sustavu da nam elementi konkurentnosti po svim aspektima budu tako dobri kao što su bili ovi u sportu", poručio je.

Čestitao je i mladim robotičarima i matematičarima koji su postigli velike rezultate na međunarodnim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo