PRVA SJEDNICA NAKON ODMORA / Plenković izrazio sućut obitelji Mislava Bage, pa najavio paket mjera za suzbijanje udara rasta cijena

Image
Foto: Robert Anic/Pixsell

Plenković je najavio da ministar Butković radi na paketu mjera koje će pomoći suzbiti udar rasta cijena energenata za poduzetnike, ali i cijena hrane

18.8.2022.
10:50
Robert Anic/Pixsell
VOYO logo

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji novinara i urednika Mislava Bage. "Jutros smo s tugom primili vijest. Ovo je prerani odlazak čovjeka koji je dugi niz godina pratio rad Vlade. Bio je stalno s nama u kontaktu i ostavio je pečat u hrvatskom političkom novinarstvu. Izražavamo sućut i kolegama, suradnicima kao i svim njegovim kolegama novinarima. Mislim da je čovjek s kojim je bio užitak raditi. Bio je nekad tvrd sugovornik, ali je uvijek izvukao ono što je bitno za hrvatske građane i po tome ćemo ga pamtiti. Iskreno mi je žao što Mislava više nema s nama", rekao je.

Image
NIKOGA SE NIJE BOJAO /

Dok su svi strepili od Sanadera, Bago mu je očitao bukvicu: 'Nećete vi mene učiti kućnom odgoju! Milanović? Zahtjevan je sugovornik'

Image
NIKOGA SE NIJE BOJAO /

Dok su svi strepili od Sanadera, Bago mu je očitao bukvicu: 'Nećete vi mene učiti kućnom odgoju! Milanović? Zahtjevan je sugovornik'

Hrvatska u procesu nabave dva nova kanadera

Premijer se u nastavku uvodnog izlaganja osvrnuo na sezonu požara, kojih je bilo više nego prošle godine odnosno - više od sedam tisuća. Istaknuo je da je Vlada u svom mandatu učinila ogromne iskorake kad je riječ o vatrogastvu, spomenuvši ulaganja u opremu, novi Zakon o vatrogastvu i drugih potreba koje su bile bitne. "Ove godine bilo je jako puno požara, puno više nego prošle godine, ta činjenica govori sama po sebi koliko je ova godina bila zahtjevna, a to vidimo i po drugim sredozemnim državama koje se bore s požarima. Želim zahvaliti pripadnicima hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ministarstvu obrane, onima koji su letjeli s kanaderima i zračnim traktorima te spašavali živote, ne samo na teritoriju Hrvatske nego i u Sloveniji i BiH. Posebno im zahvaljujem jer nismo uvijek u funkciji imali sve kanadere", rekao je Plenković te najavio da je Hrvatska u procesu nabave dva nova kanadera te da smo među EU članicama koje imaju velike sposobnosti zrakoplovstva kada je riječ o protupožarnim aktivnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izvijestit ćemo građane o mjerama Stožera, važno je pratiti preporuke HZJZ-a'

Govoreći o epidemiji koronavirusa, Plenković je rekao da po broju novozaraženih i preminulih imamo jasne signale da trebamo biti itekako oprezni i da je virus još uvijek oko nas.

"Zato je važno da se svi ponašaju sukladno preporukama koje je izdao HZJZ i ministarstvo, kao i preporuka koje se tiču drugog docjepljivanja. Na nama je i dalje da svojim odgovornim ponašanjem štitimo i zdravlje i život. Mi ćemo se danas sastati s predstavnicima Stožera da vidimo koje su još mjere u planu, tako da građanima pošaljemo važne poruke oko toga kako i što dalje u zaštiti od covida", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turistička sezona na tragu rekordne 2019.

Plenković je istaknuo posjet Istarskoj županiji, Dan Oluje, Sinjsku alku i niz drugih aktivnosti koje je Vlada obavila tijekom posljednjih tjedana. Podsjetio je na susret u Zadru s turističkim sektorom te podsjetio da je u pitanju izvrsna sezona - milijun i šezdeset tisuća turista boravi trenutno u Hrvatskoj, najviše u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, rekao je Plenković. "Posebno su dobre najave za jesen, produljuje se sezona, prihodi rastu. U prvom tromjesečju imamo dva posto veće prihode od rekordne 2019., a HNB je procijenio da će nam prihodi biti veći za 800 milijuna eura nego prošle godine odnosno, ukupno 11,3 milijarde eura", rekao je te zahvalio svima u turističkom sektoru.

Okoli je na 60 posto plina, a početkom listopada bit će na 90 posto

Podsjetio je da je Vlada na telefonskim sjednicama smanjivala cijene naftnih derivata i ograničila maržu te smanjila trošarine. "Da nema mjera Vlade, cijene goriva bi bile veće, ovo je sve aktivnost koja ide na korist građana i gospodarstva", rekao je. Spomenuo je i skladište plina Okoli, koje je dosegnulo dopunjenost 60 posto, a početkom listopada bit će na 90 posto kako je planirano, rekao je Plenković te najavio stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala - 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. "Njemačka koja nema nijedan LNG terminal ide u investiciju koja će biti gotova 2024. a kapacitet će biti 13 milijardi kubičnih metara plina. To je važno znati, da imamo osjećaj o kakvom se terminalu radi", rekao je Plenković te naglasio ulogu Plinacra, ali i EU sredstva koja će se koristiti za izgradnju energetske infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Vlada na proljeće smanjila PDV na toplinsku energiju i na hranu te podsjetio da Vlada ide s dodatnim smanjenjem PDV-a, za dodatne izvore grijanja, koji su trenutno pušteni u javno savjetovanje. Ovoga tjedna smanjuje se PDV i na solare. "Svi koji žele investirati u solarne panele, imat će stopu PDV-a od 0 posto, to je novost", rekao je Plenković.

O mjerama za suzbijanje rasta cijena energije i hrane

Plenković je rekao da ministar Oleg Butković radi na paketu mjera koje će pomoći suzbiti udar rasta cijena energenata za poduzetnike, ali i cijene hrane. "Taj problem nije horizontalan, ali Vlada ima ideje kako taj problem riješiti dugoročno i održivo. To ćemo predstaviti kad se usuglasimo sa svima, pa tako i energetskim kompanijama", rekao je Plenković. Istaknuo je da je najviše poskupio prijevoz, zatim hrana i piće, ugostiteljstvo i pokućstvo. "Na tom tragu i činjenici da smo se puno pripremali za ovaj nastavak rada Vlade, idući tjedan ćemo imati tri sjednice, a već u ponedjeljak će sjednica biti posvećena cijenama derivata", najavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici je Vlada primila informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres, te razmotrila niz prijedloga poput Prijedloga odluke o donošenju Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za razdoblje od 2022. do 2024. godine, Prijedloga odluke o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu prostornih metara plina godišnje, Prijedloga odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, Prijedloga zaključka u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, i drugih.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo