u Velimu / Pršut je najtraženija gastro delicija u malom mjestu u vodičkom zaleđu: 'Nađu na društvenim mrežama i dođu'

Ključno za dobru sirovinu bio je vlastiti uzgoj svinja i križanje pasmina

28.9.2021.
9:00
VOYO logo

Turisti traže autentičan doživljaj! Ni korona godina, nije bila izuzetak, upravo suprotno. Ako je suditi prema malom mjestu u vodičkom zaleđu - pršut je jedna od najtraženijih gastro delicija. 

Nekadašnji vlasnik diskoteke i restorana u Vodicama, poslovni je vrhunac dosegao u Velimu, malom mjestu u vodičkom zaleđu, gdje se na njegovo obiteljsko seosko gospodarstvo svraća radi čuvenog pršuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od polja, pa do stola. I to je jedan od najvećih faktora koji sam postigao ovdje i ti ljudi dolaze najviše radi toga'', rekao je Ante Roca, ugostitelj i proizvođač pršuta.

''Oni imaju sad te društvene mreže i čuda, oni to ukucaju i onu tu dođu i traže. Baš svejedno traže i dosta se kupuje. Stvarno, hvala bogu, sve ok. Evo mogu vam reći nemamo pečenice, nemamo buđole, kulen je pri kraju i tako'', kazala je Silvana Roca, ugostiteljica i proizvođačica pršuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz one tradicionalne uvijek kreiraju i neke nove suhomesnate proizvode. Salamama s ružmarinom i paprikom dodali su novu akviziciju.

Image
'kao što su radili naši stari' /

Otišao je iz Splita u Zagvozd raditi suhomesnate proizvode: 'Prvih godina je bilo skoro nemoguće, no nisam odustajao'

Image
'kao što su radili naši stari' /

Otišao je iz Splita u Zagvozd raditi suhomesnate proizvode: 'Prvih godina je bilo skoro nemoguće, no nisam odustajao'

''Salama od pancete. Tabla pancete fino samljevena, dva posto soli, na dim i to je to. A ima i tih proizvoda kad je vrijeme, masti, čvaraka, pašteta od pršuta, pravimo buđolu, pravimo pečenicu'', izjavila je Roca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveću pažnju ipak se posvećuje pršutima. Taman prošarani masnoćom da bi tri godine održali sočnost pršuta, pršuti moraju imati i još jedan „pečat“ kvalitete.

''Kad vidite ove točkice po pršutu, budite sigurni da je to izuzetno kvalitetan i dobar pršut i ima dobar okus i miris. To su kristali aminokiselina koji govore o zrelosti svinje i o zrelom pršutu'', rekao je Ante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno za dobru sirovinu bio je vlastiti uzgoj svinja i križanje pasmina u suradnji s Agronomskim fakultetom.

''Došli smo do jedne genetike koja je poznata da je to jedan križanac, mješanac između američkoga duroka, njemačkoga landrasa i engleskoga jorkšira. Dakle, to su te svinje koje su uvrštene u jednu. Svaka daje nešto svoje, neku svoju kvalitetu'', rekao je Ante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto krize u svinjogojstvu Dalmacija bi mogla imati puno više ovakvih uzgajališta i pršutana. Ante tvrdi – kad su dobri, pršuti se lako prodaju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo