Prozivali porezne dužnike, ali nitko ne želi otkriti imena

21.2.2012.
16:49
VOYO logo

Optužbe da je bivši vladajući HDZ pogodovao određenim tvrtkama oko neplaćanja poreznog duga, krenule su još ujutro na Odboru za financije. Za rasprave o izmjenama Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga nastalog zbog krize ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec optužila je HDZ za tajno otpisivanje kamata pojedinim tvrtkama.

HDZ-ovci otpisivali kamate na dug?

"Bunite se protiv otpisa kamata, a vi ste upravo to radili na zatvorenim sjednicama Vlade", kazala je Čavlović Smiljanec na komentar HDZ-ove Martine Dalić da se otpisivanjem zateznih kamata šalje loša poruka svima koji su uredno plaćali svoje porezne obveze. Nakon sjednice odbora novinari su od Čavlović Smiljanec tražili da objasni kojim su se to tvrtkama tajno otpisivale kamate, na što je ona rekla da se sve može naći na internetskim stranicama Vlade, no da ona s obzirom na svoju funkciju ne želi sama nikoga imenovati, piše Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakve posebne tvrtke nisam mislila spominjati. Rekla sam to samo načelno, samo tako, nemojte to pisati", pravdala se šefica Porezne.

Dvoje bivših ministara financija HDZ-ove Vlade Martina Dalić i Ivan Šuker oštro su demantirali ove optužbe. Bivša ministrica Dalić kazala je kako ničiji porezni dugovi nisu nikada otpisivani na sjednicama Vlade. "Ni kamate ni kompletni dugovi nisu se opraštali ni otpisivali, ali su se, u slučaju Dalmacijavina, prodavali", rekla je Dalić, a isto je ponovio i Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nitko nije slučajno toliko nesposoban'

Optužbe na račun HDZ-a nastavile su se kasnije i u Sabornici tijekom objedinjene rasprave o Zakonu o preznoj upravi, Zakonu o prestanku važenja Zakona o financijskih policiji, Zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma te Zakona o financijskom inspektoratu.

"Porezni dug u državi dosegnuo je 45 milijardi kuna, a tu je još nekih devet milijardi kuna za koncesije, što je sve skupa više od pola državnog proračuna. U svim ovim gužvama nismo se morali naći da je porezna uprava prikupila ono što je morala. Takva razina nesposobnosti ne može biti slučajna, nitko nije slučajno toliko nesposoban, to je namjerno, to su bili politički potezi, potezi koji su jasno i glasno govorili 'Peri uzmi, a Đuru pusti, on je naš dečko' i tako je država funkcionirala", kazao je Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jedan medijski tajkun državi duguje stotine milijuna kuna'

"Porezna uprava blokirala je male obrtnike i oduzimala im imovinu, a u isto vrijeme se velikima popušta, iako često zakidaju i radnika, a da ne govorimo i samu državu, kroz poreze i doprinose, što je strašno i što vapi za uzbunu. Ti veliki, koji su često i donatori, pokrovitelji mnogih događanja u javnom životu slave se kao velike mecene, a dužni su radnicima, a da ne govorim državi", kazala je Ingrid Antičević Marinović, koja također nije željela govoriti o točnim imenima.

I Boro Grubišić, saborski zastupnik HDSSB-a, ustvrdio je kako je "jedan medijski tajkun" državi dužan stotine milijuna kuna, ali opet nije htio govoriti o imenima. "Pismeno sam tražio od Ministarstva financija iznos njegovog duga, no prema sadašnjem zakonu, postoji diskrecijsko pravo porezne uprave da takve informacije ne otkriva", kazao je Grubišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo