Provjeru ispravnosti vode i hrane dali privatnicima!

20.7.2011.
17:39
VOYO logo

Istodobno, isti je posao dobilo nekoliko privatnih laboratorija, piše Novi list.

Protiv ovakve odluke Ministarstva poljoprivrede, koje od 1. ožujka prema novom Zakonu o hrani izdaje tzv. ovlasnice laboratorijima za hranu, pobunio se Zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a nezadovoljni su i u drugim zavodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da više ne možemo obavljati službene kontrole hrane po nalogu sanitarne inspekcije, čime je ugrožena primarna funkcija Zavoda za javno zdravstvo. Ugroženi su građani, a i turisti", upozorava Jasna Ninčević, ravnateljica splitskog Zavoda za javno zdravstvo.

Čak je i Ministarstvo zdravstva uskratilo suglasnost na takvu odluku, ali resor poljoprivrede radi po svom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da problema na terenu ne bi smjelo biti, jer su ovlaštenja izdana samo za službeni monitoring hrane, odnosno redovitu provjeru zdravstvene ispravnosti hrane.

Manje državnog novca

"Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je natječaj za sve laboratorije za potrebe redovite kontrole hrane koje plaća država. Dakle, kad se bude radio monitoring, sanitarna inspekcija nosit će uzorke u ovlaštene laboratorije. Ali kad se radi o ugrozi stanovništva, ništa ne priječi laboratorije zavoda za javno zdravstvo da se i oni angažiraju", tvrdi Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri HZJZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni je razlog ovakve podjele, smatra Katalenić, u manjku državnog novca, s kojim jedan laboratorij može raditi najviše pola godine.

Vezani članci:

arti-201103210736006 arti-201103020701006 arti-201009100751006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo