KAKO SE POSTAJE POLICAJAC? / Provjerili smo kako izgleda proces obuke policajaca, ali i kako u njihove redove!

Obuka traje deset mjeseci

9.6.2022.
22:00
VOYO logo

Ustaju u 5 i 30, pozdravljaju zastavu, u 22 sata svjetla se gase, a tijekom dana prolaze prilično rigoroznu poduku. Sve to moraju proći oni koji žele postati - policajci.

Otvaraju se prijave za one koji su završili srednju školu, a žele se prekvalificirati. Selekcijski postupak za policajku pokušala je proći i RTL-ova Željka Miša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadionska atmosfera iz stvarnog života, samo što su ovoga puta i budući policajci u ulozi navijača.

Jedan od učenika je i Mihovil, inače član Hrvatske rafting reprezentacije. Nakon 2 godine ekonomske škole, prebacio se u policijsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Prije svega sam timski igrač od malih nogu i u timskom sportu sam spoznao važnost timskog rada i pomaganja jedni drugima. Zato sam ovdje“, poručio je Mihovil Cindrić, učenik 3. razreda Policijske škole Josip Jović.

Prolaze teorijsku nastavu iz primjerice kriminalistike, policijskih ovlasti, psihologije i Ustava te praktične iz sporta, naoružanja i gađanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PUŠTENI NA SLOBODU /

Četvoricu torcidaša iz istražnog zatvora izvukla poruka: 'Policija puca iz pištolja. Znači horor'

Image
PUŠTENI NA SLOBODU /

Četvoricu torcidaša iz istražnog zatvora izvukla poruka: 'Policija puca iz pištolja. Znači horor'

„Netko tko vidi oružje, a prvi put ga je vidio na filmu i možda zazire od toga to je dodatan stres. On utječe i na motoriku i na funkcioniranje. Jednog dana kada se učenik oslobodi tog stresa, kad shvate da je on gospodar tog predmeta, sve dalje ide lagano“, objasnio je Vedran Zakšek, nastavnik stručnih predmeta Policijsko naoružanje i gađanje.

Srednja škola traje dvije godine, a tko se želi prekvalificirati, može s bilo kojom srednjom školom. Tada obuka traje deset mjeseci. Upravo ju prolazi i kondicijska trenerica ženske košarkaške reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sve vam kreće ujutro u 5 i 30 kada je buđenje. Oko 6 sati je pregled soba. Nakon toga doručak. Iza toga imamo podizanje zastave i himnu. Nakon toga razredi idu po dnevnom rasporedu“, kazala je Lucia Radošević, magistra kineziologije i polaznica Policijske škole Josip Jović.

U školi im je zapravo cijeli život. Iz kruga Policijske akademije odlaze samo vikendom. A noćni izlasci u zabranjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi kandidati moraju biti dobre fizičke spreme i za početak proći ovaj poligon. Ako ne uspiju, ne mogu ni ići dalje u postupak.

Kandidati moraju imati do 28 godina, visoke moralne vrijednosti te ne smiju biti članovi političke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„480 polaznika se prima, svi kadeti i kadetkinje imaju osiguranu prehranu, smještaj, 1000 kn mjesečne naknade. I ono što je najbitnije imaju osiguran posao“, objasnio je Mario Bošnjak, voditelj policijske škole Josip Jović. Tko god želi postati policajac ili samo vidjeti kako taj posao izgleda izbliza, sutra su vrata akademije otvorena za sve.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo