traže veće plaće / Ima li razloga za štrajk? Jedna sestra na 18 pacijenata, liječnik mjesečno odradi i 100 prekovremenih sati

Prvi najavljeni štrajk za rujan je spreman. Počinje danas u 5 do 12

4.9.2019.
10:45
VOYO logo

S jedne strane CT, s druge magnetska rezonanca, na kojoj će na dan proći najmanje 30 pacijenata.

Na Odjelu radiologije Kliničke bolnice Sveti Duh liječnici od ranog jutra u pogonu. Rade za dvoje jer njihov nedostatak i ovdje se osjeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo 14 mjesta za specijaliste. Trenutno ih je 7, jedna je na porodiljnom'', kaže Zvonimir Sučić, pročelnik Zavoda za radiologiju KB-a Sveti Duh. 

Rade prekovremeno, jedva organiziraju dežurstva, a problem im rade i pacijenti - svakog dana u kolovozu barem četvero njih nije došlo na dogovoreni pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 20 posto nalaza koje smo ove godine napravljeni nije podignuto, što nije u redu'', kaže Sučić.

Osjeća se i manjak medicinskih sestara i tehničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nas u intenzivnoj jedinici bude dvoje. Dok na primjer na odjelu imamo 18 pacijenata i na tih 18 pacijenata skrbi jedna medicinska sestra'', kaže Tomislav Maričić, medicinski tehničar u KB-a Sveti Duh.

''Radiš na uštrb sebe, svoje psihe, na svakodnevnu glavobolju. Ja osobno ne znam što znači otići na pauzu'', dodaje Maričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od rada s bolesnicima do administracije, dug je popis onoga što moraju obaviti u jednom danu i to za početnu plaću od 4 tisuće kuna. 

''Najveći stres od svega je taj osjećaj da niste napravili sve što je trebalo napraviti. Mislim da to najveći problem'', Anita Solomun, medicinska sestra na Odjelu kardiologije u KB-a Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najužurbanije je na hitnom prijemu gdje često dolaze nehitni pacijenti.

''Ovdje se ne primaju pacijenti po vremenu dolaska, nego po hitnoći i to često zna stvarati agresiju od strane bolesnik", kaže Višnja Nesek Adam, pročelnica Objedinjenog hitnog prijema u KB-u Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''S nekima se da riješiti situacija, s nekima ne može. Da mi digne tlak, digne mi", priznaje Željko Jurković,  referent Objedinjenog hitnog prijema u KB-u Sveti Duh.

Unatoč svemu pacijenti su im na prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da li su ispovraćani, da li su puni krvi, da li su uneređeni, da li su imali stolicu. Mi smo ti koje tog pacijenta i operu, preobuku ga, kaže Dubravka Ivanić, glavna medicinska sestra Hitnog prijema KB-a Sveti Duh.

''Stvarno se trude oko svega'', kaže pacijent Bruno Di Giusto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Činjenica je da nam odoše svi, odoše van, treba im plaće podići'', smatra pacijent Petar Čale.

I liječnici i sestre kažu da ono što rade nije posao već poziv koji nema cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo