kritična situacija / Proveli smo dan na poplavljenim područjima: evo kakvo je trenutno stanje u Karlovcu i Jasenovcu

Iako je u Karlovcu počeo padati snijeg, naš reporter na terenu tvrdi kako se situacija počela stabilizirati. Najkritičnija je situacija u Jasenovcu, gdje se očekuje najviši vodostaj Save u povijesti

18.3.2018.
18:40
VOYO logo

Poplave koje ovih dana prijete na brojnim područjima Lijepe naše trenutno su najozbiljnija tema u državi. Najozbiljnija situacija trenutačno je na području Jasenovca, gdje se večeras očekuje najviši vodostaj Save u povijesti.

U Karlovcu, gradu na četiri rijeke, nasipi i box barijere spasile su brojne kuće od potopa i vrhunca vodnog vala. Stanovnicima Kosinjske doline u Lici nitko ne može pomoći jer se voda od topljenja snijega na Velebitu nemilosrdno slijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proglašeno je izvanredno stanje i isključena im struja, a kako je riječ o prirodnom fenomenu, Hrvatske vode, kako kažu, nemaju rješenja.  

Na terenu su i naši reporteri, stanje na jasenovačkom području prati Goran Latković, na karlovačkom Boris Mišević, koji su se uživo javili u našu emisiju s najnovijim informacijama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u Karlovcu počeo padati snijeg, naš reporter Boris Mišević tvrdi kako se situacija počela stabilizirati. Od četiri rijeke, raste još samo Korana, a vodostaji ostale tri rijeke su u padu. Obiteljske kuće su spašene, a potopljena su samo neka dvorišta i podrumi. 

Na području Jasenovca kritičan je vodostaj Save, a očekuje se da će se popesti na najvišu razinu ikada, stoga je teško prognozirati hoće li nasipi koji brane mjesto izdržati i obraniti obiteljske kuće. Generalni direktor Hrvatskih voda Goran Đuroković tvrdi da će biti spremni za najgore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrani od poplava u popodnevnim satima na području Jasenovca angažirano je i 16 pripadnika s jednom amfibijom, pet čamaca, tri motorna vozila i tri pumpe, a na području mjesta Trebež kod Jasenovca angažirano je 92 pripadnika Hrvatske vojske s 11 motornih vozila.

Također, pripadnici Hrvatske vojske angažirani su i na području Letovanića, njih 71, sa šest motornih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje i odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića angažiraju se pripadnici Oružanih snaga RH kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava.

Više informacija u prilogu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo