PROTIVNICI OBVEZNOG CIJEPLJENJA: / 'Unositi bez pristanka stranu tvar u nečiji organizam, poput Mengelea'

Image

Rezultat ankete o tome treba li cijepljenje djece biti obvezno ili odluku prepustiti roditeljima, koju je agencija Promocija plus provela za RTL televiziju na uzorku od 1.

6.3.2017.
7:06
VOYO logo

Prema toj anketi, 53,5 posto je za obvezno cijepljenje, 37 posto je za to da se odluka prepusti roditeljima, dok 9,5 posto ispitanika nije iskazalo stav.

Represija usmjerena isključivo na roditelje

"Postotak me ne iznenađuje, jer su mladi ljudi više educirani o svojim pravima, i znaju da liječnik mora isključiti kontraidikacije i testirati preosjetljivost na svaki pojedini sastojak prije cijepljenja. Pedijatri to redovito ne rade, a represija je usmjerena isključivo na roditelje", kazala je za RTLLidija Repić, iz građanske inicijative "Cijepljenje - pravo izbora", inače projekta koji je pokrenula Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat ankete nije iznenadio ni predstavnike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo niti liječnike koji inzistiraju na važnosti obveznog cijepljenja kojima je, kažu, već teško ponavljati isto u nastaloj antivakcinacijskoj klimi.

Image
TKO ZGRĆE LOVU NA KAMPANJI PROTIV CIJEPLJENJA? /

'Masno zarađuju na strahu, putuje se od Belgije do Jamajke...'

Image
TKO ZGRĆE LOVU NA KAMPANJI PROTIV CIJEPLJENJA? /

'Masno zarađuju na strahu, putuje se od Belgije do Jamajke...'

Rušinović Sunara: Dokaz da Hrvatska nije pravna država

Rezultatom ankete ugodno je, kaže, iznenađena i dr. Đula Rušinović Sunara, glasnogovornica Udruge za promicanje prava pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tih 37 posto građana smatra da su demokratski pojmovi i principi zapravo ono na čemu trebamo graditi društo. Obveza cijepljenja je potpuno nedemokratska jer se zasniva na unošenju strane tvari u nečiji organizam bez njegovoga pristanka. To je doslovno ravno Mengeleovom poslu", kazala je za RTL Rušinović Sunara povlačeći paralelu sa zloglasnim nacističkim liječnikom Josefom Mengeleom koji je u koncentracijskom logoru u Auschwitzu radio eksperimente na ljudima.

Rušinović Sunara ističe da se inicijativa protiv obveznog cijepljenja nikada nije izjasnila protiv samog cijepljenja, već isključivo protiv obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može biti milijun i jedan razlog koji daje pravo da se preporuča cijepljenje zbog korisnosti ili važnosti, ali niti jedan da se preporuča nasilje prema ljudima. Nema argumenta da se unosi strana tvar u ljudski organizam. Borimo se za ljudska prava svakog građanina", kaže ona dodajući kako se i u tome vidi da Hrvatska nije pravna država.

Image
SMRT ZBOG OSPICA /

'Oni koji odbijaju cijepiti djecu sve dovode u opasnost'

Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL

Varga: To je kao sloboda izbora da se prođe kroz crveno

"Roditeljima treba ukazati da cijepljenje nažalost nosi velike rizike i da su brojni životi spašeni zbog cijepljenja odnosno izgubljeni bez cijepljenja", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I bivši ministar zdravlja Siniša Varga kaže da je odluka o slobodi izbora cijepljenja poput odluke da se pređe cesta kroz crveno na semaforu, jer se ima pravo slobode kretanja.

"Da je pet posto, to bi bila neprihvatljiva brojka i trebao bi se alarm dići, ali ovo znači da je internet pobijedio. Alternativne činjenice su i u Hrvatskoj uzele maha", smatra bivši ministar Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, lani je podignuto 155 prijava radi neodazivanja roditelja na obvezno cijepljenje, a njih 99e je dobilo prekršajne naloge. Osim što njihova djeca ne ispunjavaju uvjete za pohađanje vrtića, morali bi platiti i 2.000 kuna.

Image
ZAŠTO JE CIJEPLJENJE VAŽNO: /

Ova animacija će vam u samo 6 sekundi objasniti kako djeluje 'imunitet krda'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo