Kriza u ZG Holdingu / Protivljenje u ZET-u: Ipak neće biti ništa od isplate nagrade u iznosu od 3.500 kuna?

Image
Foto: Sindikat Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb/Facebook

Stigla je reakcija iz Sindikata ZET-a na njihovoj Facebook stranici

19.12.2018.
14:26
Sindikat Zagrebačkog holdinga-ZET Zagreb/Facebook
VOYO logo

Za zaposlenike Zagrebačkog holdinga, Čistoće, ZET-a i Zagrebačkog velesajma možda ipak neće biti ništa od isplate nagrade u iznosu od 3.500 kuna

Do isplate je trebalo doći nakon što su predstavnici sindikata u Gradskom poglavarstvu uspostavili dogovor s gradonačelnikom Milanom Bandićem da im ove godine ne bude isplaćena božićnica već nagrada u visini od 3.500 kuna dok je božićnica, koja im je zagarantirana kolektivnim ugovorom, iznosila 2.880 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplata te nagrade došla je u pitanje jer jedan od sindikata ne želi potpisati suglasnost o isplati nagrade.

Reakcija je stigla iz Sindikata ZET-a na njihovoj Facebook stranici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveli su kako u ovom trenutku vode razgovore oko prigodne nagrade u iznosu od 3.500 kuna, koja je trebala biti isplaćena radnicima u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, umjesto iznosa božićnice u iznosu od 2.884,87 kune. Kazali su da je realizacija daleko od ostvarenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovornost za trenutni prekid mogućeg dogovora oko izmjena članka 100 kolektivnog ugovora je na Upravi Zagrebačkog holdinga d.o.o., koja ne želi prihvatiti rješenje u interesu Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, ZET-a, Zagrebačkog velesajma i ostalih trgovačkih društava.

U ovome trenutku Uprava Zagrebačkog holdinga d.o.o., se "hazarderski odnosi" sa cca 25 miliona kuna poreznih obveznika, koje će trgovačka društva morati isplatiti na ime poreznih davanja u slučaju izostanka dogovora.
Kao što smo izvijestili radnike socijalni partneri su postigli načelni usmeni dogovor sa vlasnikom Gradom Zagrebom koje je zastupao gradonačelnik Bandić na sastanku održanom 04.12.2018 god., da se radnicima isplati prigodna nagrada u iznosu 3.500 kuna, te smo se usuglasili da je Uprava Zagrebačkog holdinga zadužena za postizanje i reguliranje pravne forme dogovora navedenih trgovačkih društava. Uprava Holdinga je na navedenom sastanku zastupana od predsjednice Uprave holdinga gđa. Stojić Deban prihvatila naputak, ali nakon toga cijelo vrijeme pokušava na sve načine da do dogovora ne dođe, te se postavlja pitanje kako će Grad Zagreb, kao vlasnik i gradonačelnik Bandić prihvatiti da Uprava Holdinga umjesto da uštedi cca 25 miliona kuna ostane bez toga iznosa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za postizanje konačnog dogovora i potpisivanja dokumenta koji će regulirati postignuti dogovor ostalo je jako malo vremena i prostora ili će trgovačka društva biti primorana isplatiti dogovoreni iznos božićnice sukladno važećim odredbama kolektivnog ugovora. Sve relevantne informacije za radnike i javnost će biti objavljene na ovim stranicama u trenutku kada postanu službene", stoji u priopćenju na Facebook stranici Sindikata ZET-a.

U SSKH-Zagrebački holding pojasnili su da su odlukom "preimenovanja" božićnice u nagrade na dobitku zaposlenici Holdinga, ali i Grad. Kažu kako se isplaćuje nagrada jer je u cijelosti neoporeziva, pa će Holding umjesto da plati 25 milijuna poreza na božićnice, zaposlenicima isplatiti ukupno pet milijuna i još uštedjeti 20 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo