Protiv garaža u centru, spalionice otpada i prenamjene zelenih površina

Pravo na grad protivi se predloženim izmjenama GUP-a jer ne žele prometne gužve u centru, spalionicu otpada i povratak "Krašograda", kojeg je Gradska skupština zaustavila prošle godine.

27.6.2014.
11:40
VOYO logo

U priopćenju koje je uputila medijima, udruga Pravo na grad poziva građane Zagreba da sudjeluju u javnoj raspravi o izmjenama i dopunama GUP-a te da se usprotive novim garažama u gradskom središtu, izgradnji spalionice otpada te dozvoljavanju gradnje na zelenoj površini na Ravnicama.

Predloženim izmjenama GUP-a u Zagrebu se ponovno ukida zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u gradskom središtu, ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpad treba drugačije riješiti

Osim toga, Pravo na grad protivi se i spalionici, koja je ucrtana u novi GUP. Problem otpada u Zagrebu treba riješiti poštivanjem hijerarhije gospodarenja otpadom, što podrazumijeva mjere za prevenciju nastanka otpada, odvojeno prikupljanje, recikliranje, kompostiranje te mehaničko-biološku obradu, smatraju.

Predloženim izmjenama GUP-a dopušta se i gradnja na području istočno od Kraša na zagrebačkim Ravnicama, čemu se u udruzi protive. Ova površina našla se u središtu medijske pozornosti 2007. vezano uz aferu "Krašograd", kada je Grad zamijenio ovo zemljište za teren u Sesvetskom kraljevcu. Nakon zabrane iz 2013., novi prijedlogom GUP-a ponovo se daje dozvola za gradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo