Osmislite program đacima koji ne idu na vjeronauk

12.7.2012.
9:02
VOYO logo

Protagora je zagrebačkom Županijskom odvjetništvu u uputila "zahtjev za mirno rješenje spora radi utvrđenja i sprječavanja daljnje diskriminacije učenika osnovnih škola koji ne pohađaju vjeronauk".

Između ostalog, u dokumentu se navodi da nastavni plan i program za osnovnu školu diskriminira ireligiozne učenike, budući da oni koji ne žele pohađati katolički vjeronauk nemaju mogućnost izbora nekog drugog predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskriminacija zbog vjere

"Diskriminacija je stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe zbog njezine vjere, političkog ili drugog uvjerenja, ili pak razloga koji se smatra rasnom diskriminacijom u općem smislu riječi. Učenici koji ne žele odabrati (katolički) vjeronauk kao izborni predmet zbog svojih vjerskih, svjetonazorskih i/ili drugih uvjerenja stavljeni su u nepovoljniji položaj u odnosu na učenike koji pohađaju vjeronauk.

Oni određeni broj sati provode u školi bez ikakvih odgojno-obrazovnih sadržaja. Ti su učenici, prema tome, diskriminirani u smislu Zakona o suzbijanju diskriminacije", navodi u Zahtjevu Protagora. Ova udruga traži da se Ministarstvo obrazovanja obveže dopuniti nastavni plan i program predmetom koji bi bio alternativa vjeronauku, te da osigura izvođenje nastave tog predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protagoru u ovom procesu zastupa zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo