PROSVJETARI ĆE DOBITI VEĆE PLAĆE: / Mijenja se jedan bitan pravilnik na koji je stiglo dosta pritužbi; Napredovat će se u manje koraka

Image

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je izmijeniti Pravilnik o napredovanju,

17.11.2020.
10:43
VOYO logo

Mijenja se bitan pravilnik koji učiteljima i nastavnicima omogućuje porast plaća u iznosu od oko 600 do 1000 kuna, piše u utorak Jutarnji list. Riječ je o Pravilniku o napredovanju kojim prosvjetni djelatnici mogu napredovati u zvanje mentora, savjetnika i izvrsnog savjetnika, a u skladu sa zvanjem, povećavaju im se koeficijenti.

Pravilnik na snazi donesen je u srpnju 2019. za mandata ministrice Blaženke Divjak, a u svibnju ove godine došlo je do sitnijih izmjena. Iako je tadašnja ministrica tvrdila kako će se novim pravilnikom ubrzati postupak napredovanja i smanjiti birokracija, sudeći prema podacima, to se nije ostvarilo pa je nova garnitura u Ministarstvu Pravilnik odlučila prilično hitno mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA OZBILJNO ZAPRIJETIO VLADI: /

'Mogu očekivati pljusak tužbi koji će ih stajati više nego isplata dogovorenoga'

Image
SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA OZBILJNO ZAPRIJETIO VLADI: /

'Mogu očekivati pljusak tužbi koji će ih stajati više nego isplata dogovorenoga'

Prevelika administracija

Kako doznajemo, glavna zamjerka sadašnjemu Pravilniku jest to što je postupak napredovanja opterećen prevelikom administracijom pa u idealnim uvjetima traje 76 dana, a da bi zaokružili postupak, učitelji trebaju odraditi 18 koraka. Prema podacima Ministarstva, do 22. listopada pristiglo je 852 zahtjeva za napredovanjem, a do rujna ove godine ukupno je doneseno samo pet odluka o napredovanju. Ukupno, status mentora ima 4229 zaposlenika škola, a njih 2992 je u zvanju savjetnika. Novi status "izvrsni savjetnik", koji je uvela Divjak, u godinu dana nije uspio steći niti jedan djelatnik škola!

Zašto je tako, vidljivo je dijelom iz odgovora Ministarstva: Zahtjevi za napredovanja po novome Pravilniku počeli su 1. rujna 2019. a tek u svibnju 2020. izrađene su upute za rad stručnih povjerenstava koja razmatraju zahtjeve i dokumentaciju. Druga je zamjerka, doznaje Jutarnji list, što ključna tijela u procesu nastavničkih napredovanja nisu institucije (agencije u obrazovanju), već povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupoća povjerenstva

Osim što su agencije izgubile stručnu ulogu, Pravilnik iz 2019. značajno je opteretio proračun. Naime, u proces je uključeno Povjerenstvo za napredovanje s devet osoba koje primaju mjesečne honorare, a tu je i tročlano stručno povjerenstvo za svaki pojedini slučaj napredovanja, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo