jasna poruka / Prosvjed: nekoliko stotina umirovljenika, zviždaljkama i transparentima prosvjeduju protiv niskih mirovina i lošeg životnog standarda

Image
Foto: RTL

'Vrijeme je da kažemo dosta i izboromo se za dostojanstvenu starost', poručuju

10.10.2017.
12:05
RTL
VOYO logo

Prosvjed umirovljenika Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske, održava se danas u 12 sati u šest hrvatskih gradova. Središnji prosvjed je u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića, a također, posvjedi se održavaju u Puli, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu te u 16 sati u Zadru.

Nekoliko stotina umirovljenika, zviždaljkama i transparentima prosvjeduju protiv niskih mirovina i lošeg životnog standarda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret. Ponijeli su teret rata i recesije na svojim leđima i sada im je ustegnuto pravo na dijalog i suodlučivanje, a gotovo ih polovica prima mirovine ispod hrvatske linije siromaštva od 2.085 kuna", piše u obrazloženju sindikata.

"I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi, bez ikakve brane rastućem siromaštvu. Vrijeme je da kažu dosta i izbore se za dostojanstvenu starost", poručuju u obrazloženju sinidkata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako Sindikat umirovljenika Hrvatske traži povećanje mirovina svim umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. za 19 posto, promjenu modela obiteljske mirovine, uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu, novi model usklađivanja mirovina i ukidanje zakona kojim se uvodi porez na nekretnine dok se ne urede zemljišne i posjedovne knjige.

Također traže i vraćanje zdravstvene riznice u državni proračun, zadržavanje državnog dopunskog osiguranja pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) kao i da se ne poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje. Zahtjeva i pokretanje redovitog rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, uvođenje povjerenstva za umirovljenike, posebnog pravobranitelja za starije osobe i reformu drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni stup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo